Zpět na články

Život s atopickou pokožkou

Několik zásad pro život s atopickým ekzémem

Několik zásad pro život s atopickým ekzémem

Jednou z nejčastějších kožních chorob je ekzém. Název tohoto onemocnění pochází z řeckého slova „ekzeo“, které označuje něco, co vyvěrá nebo vybublává na povrch.

Atopický ekzém

Atopický ekzém, pro svůj vznik v prvních měsících života také nazývaný dětský ekzém, je silně svědivé, obvykle léta trvající kožní onemocnění spojené s častým rodinným výskytem astmatu nebo senné rýmy. Sklon k těmto třem chorobám, pro které se používá jednotný název atopie, bývá dědičný.

„Odhaduje se, že výskyt atopického ekzému v naší populaci dosahuje v posledních letech až deseti procent.“

Rozlišujeme několik forem:

  • Kojenecká forma začíná mezi druhým až šestým měsícem po narození na tvářích a čele, odkud se může ekzém rozšířit na celou hlavu, tělíčko, ruce a nohy. Kůže v postižených místech nejprve zčervená, na povrchu se vysévají drobné pupínky a puchýřky, dochází k mokvání a povrch se pokrývá stroupky a šupinami. Děti se škrábou a velmi neklidně spí.
  • Dětská forma atopického ekzému spadá do období předškolního a školního věku dítěte. Vyrážka se z obličeje přesouvá do loketních a podloketních jamek, na krk, zápěstí a hřbety rukou. Kůže již nemokvá, je hrubá, drsná, s oděrkami a silně svědí. Svědivé, drobné pupínky se čas od času mohou objevit na trupu a končetinách a škrábáním se do kůže často zanáší hnisavá infekce.
  • Dospělá forma atopického ekzému se někdy může vyskytnout jako první projev onemocnění i u pacientů, kteří dříve ekzémem netrpěli. Obvykle však předchází kojenecká i dětská forma choroby nebo astma. Postižená jsou stejná místa na těle jako u dětí, kůže však ještě více svědí, je silně zarudlá a rozpraskaná. Ke zhoršování vedou nejčastěji psychické vypětí a stres. V průběhu této formy atopického ekzému je patrný výrazný sklon ke zhoršení po čtyřicátém nebo padesátém roce života.

Kdy se může atopický ekzém zhoršit

Atopický ekzém mohou zhoršit onemocnění jako chřipka, záněty horních dýchacích cest, angína, zánět středního ucha, často i běžná rýma. U dětí mohou být příčinou zhoršení ekzému též zažívací potíže, střevní paraziti a konzumace některých nevhodných potravin (čokoláda, vlašské ořechy, kořeněné nebo kyselé pokrmy, aromatické ovoce). Ekzém se obyčejně zhoršuje i v pubertě a u děvčat a žen v období před menstruací, často také v těhotenství. Dítě s ekzémem také hůře snáší přílišné teplo, velký chlad nebo rychlé střídání teplot, což často vede k zvýšenému svědění kůže.

Čemu se vyhnout

Dále na ekzematickou pokožku působí nepříznivě kontakt se saponáty, nadměrné a příliš časté mytí mýdlem nebo i jen běžnou vodou. Také není vhodný kontakt kůže s vlněnými tkaninami, kožešinami a jakýmikoli látkami, které mají vlas (flanel, plyš a samet). Ani oděvy z umělých vláken nejsou vhodné – kůže se v nich často potí, což zhoršuje průběh ekzému. Nejvhodnější jsou oděvy z prodyšných tkanin (bavlna, hedvábí, len).

Pravidelná péče je důležitá

Atopickou pokožku je potřeba pravidelně a důkladně promašťovat krémy nebo mastmi pro ni určenými. Vtíráme je několikrát denně do zdravé i poškozené kůže, ale vždy jen tolik, aby se krém nebo mast vstřebaly. Na kůži by se neměly hromadit zbytky těchto přípravků. Důležitá zásada je: čím méně krému a čím častěji, tím lépe.

Žít s atopickou pokožkou je opravdu náročné, ale dodržováním těchto zásad a vyvarováním se faktorům, které stav kůže zhoršují, lze zredukovat nepříznivé projevy tohoto onemocnění na minimum.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Do bazénu s citlivou pletí

Do bazénu s citlivou pletí

Víte, proč je vaše pleť suchá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Víte, proč je vaše pleť suchá?

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách