Zpět na články

Sedm her pro nezapomenutelné prázdniny

Jak zabavit děti doma i venku

Léto je nejoblíbenější roční období zejména pro děti. Dva měsíce prázdnin! Ať už strávené na chalupě u prarodičů, na táboře nebo s rodiči u moře, děti si je umí pořádně užít. A když náhodou dojdou nápady? Máme pro vás takovou zásobu her, že z vás rázem bude rodič superhrdina.

Hry našeho dětství

Vždyť tohle zná úplně každý! Možná se budete divit, ale módní vlny se nevyhýbají ani dětským hrám. Může se tedy klidně stát, že zrovna vaše dítko nezná „Cukrkávalimonáda“ a nikdy neskákalo panáka. Tak si pojďme oprášit pravidla.

Schovávaná

Nejlépe si ji zahrajete venku v lese, ale zabaví i doma za deštivého počasí. Jeden z hráčů stojí u pikoly (obvykle strom) a se zavřenýma očima počítá do předem určeného čísla. Ostatní hráči se mezitím schovají. Hledající musí najít někoho ze schovaných, běžet zpátky k pikole a zapikat ho: „Deset dvacet Anička“. Cílem schovaných je dostat se nepozorovaně k pikole a zapikat hledajícího.

S menšími dětmi můžete hrát jednodušší schovávanou bez zapikávání. Zábavu si obvykle užijí i rodiče, protože malé děti vymýšlí úžasné skrýše podle pravidla „když je nevidím, nevidí ani oni mě“.

Honěná

Hry na honěnou mají spoustu variací. Základní princip je jednoduchý, jeden z hráčů se snaží chytit kohokoliv z ostatních. Přidáváním dalších pravidel můžete hru libovolně ztěžovat.

Oblíbená varianta je Slepá bába, při které má chytač zavázané oči. Hrajte ji ale na bezpečném místě a odkliďte z dosahu vše, o co by děti mohly zakopnout.

Skákání panáka

Potřebujete křídu a rovnou zem, na kterou se dá kreslit. Na zem nakreslete panáka rozděleného na políčka, která by měla zhruba odpovídat velikosti nohou hráčů. Políčka očíslujte.

Cíl je přeskákat panáka ve správném pořadí a bez přešlapů. Skákat se dá po jedné noze nebo snožmo. Pokud hráč přešlápne, musí sestavu opakovat v dalším kole. Vyhrává ten, kdo první správně přeskáče celého panáka.

Honzo, vstávej!

Hraje se venku na rovné delší ploše, na jedné straně je start, na druhé cíl. V cíli stojí vyvolávač, otočený zády ke startu, kde jsou ostatní hráči. Oslovuje jednoho po druhém: „Honzo, vstávej!“ Hráč se zeptá: „Kolik je hodin?“ Vyvolávač odpoví například: „3 žabí“ nebo „2 čapí“ a hráč musí udělat určený počet kroků v zadaném stylu: skákat jako žába nebo kráčet se zvednutými koleny jako čáp. Vyhrává ten, kdo se první dostane k vyvolávači.

Podobná, ale trochu jednodušší je hra Cukrkávalimonáda. Vyvolávač otočený zády odříkává: „Cukr káva limonáda čaj rum bum!“ a ostatní hráči k němu utíkají. Jakmile se vyvolávač otočí, hráči už se nesmí hýbat, jinak se vracejí na start.

Zkuste něco nového

Po světě se neustále objevují nové a nové hry od jednoduchých až po komplikované turnaje. První z našich tipů můžete hrát téměř kdekoliv. Druhý ocení zejména kluci a z poslední hry můžete udělat středobod celých prázdnin.

Šimon říká

Hra Šimon říká (Simon Says) je pod různými názvy rozšířená v mnoha zemích, u nás však moc známá není. Dá se hrát i na malém prostoru, zabaví třeba děti v autě, ale venku máte mnohonásobně víc možností, můžete využít terén a nejrůznější pomůcky.

Jeden z hráčů je Šimon a vydává pokyny, například: „Šimon říká, zatrub jako slon.“ Ostatní hráči musí poslechnout. Pokud ale Šimon nezačne příkaz slovy „Šimon říká“, hráč, který poslechne, vypadává. Kdo zbude poslední, stává se Šimonem.

Řízení dopravy

Pokud máte k dispozici rovnou volnou plochu a po ruce pár tříkolek, kol a koloběžek, můžete si zahrát na dopravního policistu. Jeden hráč řídí dopravu tak, aby do sebe žádné dopravní prostředky nenarazily. Nenásilnou formou se tak naučí pravidla silničního provozu.

Děti se vyřádí už při přípravě, křídami na zem namalují ulice, trávník, budovy a značky. Také mohou vyzdobit a polepit vozítka tak, aby představovala hasiče nebo sanitku, vyrobit si uniformu dopravního policisty nebo zdravotníka.

Mudlovský famfrpál

Kdo by neznal slavnou hru z Harryho Pottera? Létat na košťatech sice neumíme, ale i při mudlovské variantě na zemi si užijete spoustu legrace. Věděli jste, že se mudlovský famfrpál v USA dokonce hraje závodně – a to s košťaty? Kvůli bezpečnosti dětí košťata raději vynechte.

Hra je vhodná pro starší děti a je potřeba alespoň 6, ideálně 10 hráčů a rozhodčí. Přípravy zaberou čas a mohou se do nich zapojit všichni.

Budete potřebovat velkou rovnou plochu a dva od sebe snadno rozeznatelné míče: Camrál a Potlouk. Pokud budete chtít chytat Zlatonku, připravte si také kousky papíru s čísly 1–30.

  • Na každé straně hřiště postavte 3 branky.
  • Po hřišti rozházejte papíry s čísly otočenými k zemi.

Děti se rozdělí do dvou týmů, v každém týmu jsou nejlépe 3 střelci, chytač a odrážeč:

  • Střelec se snaží prohodit Camrál jednou ze tří protivníkových branek. Za každé prohození hráč získá určitý počet bodů.
  • Odrážeč chytá a hází Potlouk a snaží se jím vybít protivníky. Pokud Potlouk někoho trefí, hráč musí oběhnout své branky a pak se může vrátit do hry.
  • Chytač si musí během zápasu zapamatovat polohu co nejvíce čísel. Rozhodčí jednou za čas vyhlásí polohu Zlatonky: „Zlatonka 19“. Úkolem chytače je Zlatonku najít a donést rozhodčímu, za což získá domluvený počet bodů.
  • Zápas končí vyhlášením tří Zlatonek. Vyhrává tým s vyšším počtem bodů.

Jistě máte ve své rodině další oblíbené hry. Nenechávejte si je pro sebe a napište nám je do komentářů. Stejně tak se rádi dozvíme, který z našich tipů měl u dětí o prázdninách největší úspěch.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Tipy pro letní pobyt v přírodě

Tipy pro letní pobyt v přírodě

5 letních tipů na péči o mastnou pleť

5 letních tipů na péči o mastnou pleť

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách