Zpět na články

Tipy pro letní pobyt v přírodě

Letní nástrahy pro citlivou pleť

Jakým úskalím bude vaše pleť čelit na dovolené u moře nebo českého rybníku? Přinášíme vám několik praktických tipů, jak se vypořádat s letním pobytem v přírodě.

Polní podmínky

Vyrážíte na dovolenou pod stan? Má to jednu výhodu: můžete nechat pleť odpočinout od make-upu. I tak je ji ale třeba čistit. Cestovní balení základních přípravků a malý balíček vatových tamponků moc místa v batohu nezaberou a pomohou vám dodržovat vaše kosmetické rituály.

Co dělat, když nemáte přístup k teplé vodě? Na čištění zvolte micelární vodu. Čím je tak zvláštní? Obsahuje mikroskopické olejové molekuly rozpuštěné ve vodě. Ty na sebe navážou nečistoty, obalí je a na obličeji nechají jen vodu. Micelární voda vaši pleť vyčistí stejně účinně jako různé mycí gely, a přitom ji nemusíte oplachovat.

Komáři se ženili

Nemusíte mít zrovna citlivou pleť, aby vás hmyzí kousnutí dokázala pořádně potrápit. Nezapomeňte si proto přibalit repelent. Můžete si ho vyrobit i doma: účinné jsou éterické oleje z levandule, rozmarýnu, hřebíčku nebo citronové trávy. Stačí smíchat pár kapek s kokosovým, meruňkovým nebo mandlovým olejem v poměru cca 1:40 a nalít do lahvičky s rozprašovačem. Při grilování odeženete komáry táckem s nakrájeným česnekem nebo rozkrojenou limetkou s napíchaným hřebíčkem. Pomáhá i konzumace čerstvého česneku, ale pozor, ať zároveň s komáry neodpudíte i spolucestovatele.

„Mořská voda pomáhá hydratovat atopickou pokožku díky obsahu hořčíku. Plavání v mořské vodě otvírá póry a umožňuje vstřebávání minerálů a vyplavování toxinů, což blahodárně působí na mastnou pleť s akné.“

Pokud vás krvežízniví komáři stejně dostali, štípance můžete ošetřit kapkou tea tree oleje. Otok můžete potírat i citronem nebo cibulí. Máte-li možnost chladit ledem, například z cestovní ledničky, nepřikládejte ho přímo na kůži. Zabalte led raději do kousku látky. Účinně ochlazuje i tvaroh a bílý jogurt.

Co si vzít na sebe?

Čeká vás celodenní výšlap do hor nebo prohlídka místních pamětihodností v nelidském vedru? Kdo má citlivou pokožku, ví, že těsné oblečení ani neprodyšné materiály jí příliš nesvědčí. Volte proto funkční oblečení, které odvádí pot od těla. Pozor také na těsné lemy a hrubé švy. Večer u ohně nebo na pláži dejte přednost pohodlným střihům a přírodním materiálům, jako je bavlna nebo len. Ideální jsou osvědčené kousky z vašeho šatníku, jejichž nedráždivostí jste si jisti.

Existuje sluneční alergie?

O takzvané alergii na slunce se často píše, je to ale skutečně alergie? Není, protože při pravé alergii se v těle tvoří protilátky, které vyvolají alergickou reakci. U sluneční „alergie“ dochází k podráždění pokožky z jiných příčin. Vyrážku může vyvolat například kombinace slunečního záření a některých léků, jako jsou antibiotika nebo diuretika. Podobné účinky ve spojení se sluncem má i celer nebo citrusové plody.

Pokud vystavíte zcela neopálenou pokožku velké dávce slunečního záření, mohou vám kromě spálenin vyskákat i pupínky a svědivé fleky. Slunce v reakci s některými chemickými látkami v kosmetických přípravcích dokáže dokonce způsobit pupínky podobné akné. Říká se jim akné Mallorca.

Jak se vyvarovat těchto nepříjemných kožních potíží? Chraňte se kvalitními opalovacími krémy a omezte pobyt na přímém slunci, zejména přes poledne a odpoledne. Do jídelníčku zařaďte více potravin s obsahem betakarotenu: kromě známé mrkve, rajčat nebo paprik se nezanedbatelné množství nachází i ve špenátu. Před dovolenou můžete začít užívat i potravinový doplněk s betakarotenem. Již vzniklou vyrážku zklidníte chlazením a obklady z černého čaje nebo jogurtu.

Jako ryba ve vodě

Co by to bylo za letní dovolenou bez pořádného koupání? Miluje ale vaše pleť vodu stejně jako vy? Záleží na tom, kde se zrovna koupete.

Mořská voda pomáhá hydratovat atopickou pokožku díky obsahu hořčíku. Plavání v mořské vodě otvírá póry a umožňuje vstřebávání minerálů a vyplavování toxinů, což blahodárně působí na mastnou pleť s akné. Sůl naopak škodí vlasům, věnujte jim proto zvláštní péči a po návratu z dovolené je rozmazlujte olejovými zábaly a maskami.

S rybníky je to trochu horší. Dejte pozor, aby byla voda skutečně čistá. Pokud se ve vodě přemnoží sinice, vytvoří se na hladině zelený povlak. Říká se mu vodní květ. Přemnožené sinice do vody uvolňují toxiny, které mohou vyvolat alergické reakce.

Příroda vás neláká a dáváte přednost bazénům? Chlorovaná voda zbavuje pokožku ochranného filmu a může ji vysušit. Koupejte se jen krátce a vždy se osprchujte pitnou vodou. Nakonec se namažte vyživujícím krémem.

Držte se našich rad a vaše citlivá pleť zvládne dovolenou bez úhony. Užijete si ji se vším, co k ní patří: přírodou, sluncem, vodou. Těšíme se také na vaše tipy!

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách