Zpět na články

Když citlivá pokožka svědí…

Jak čelit problémům citlivé pleti

Jak čelit problémům citlivé pleti

Citlivá pokožka, která je náchylná k podráždění a svědění, se stala v dnešní době téměř běžným problémem. Kult bezchybné pleti nás často vede k tomu, že si mnohé těžkosti způsobujeme sami, především nesprávným používáním kosmetiky. Na trhu je množství kosmetických přípravků na čištění pleti, jejichž použití anebo kombinování vede k podráždění.

Když kůže svědí a je napjatá

Je potřeba se zamyslet a přehodnotit použití čisticích přípravků v rámci denní a večerní péče. Nesprávné a příliš agresivní čištění je nejčastější příčinou vysušení pokožky. Může dojít až k porušení kožní bariéry, čímž se kůže stává ještě dráždivější. První pomoc spočívá ve vyloučení čisticího přípravku, ať už je to pleťová voda, gel, mýdlo, anebo pěna. I u mastné pokožky se doporučuje používat tyto produkty jenom jednou denně. Ranní péči je potřeba omezit na omytí pleti vlažnou vodou anebo pleťovým mlékem a následnou hydrataci krémem podle typu pleti.

„Ekzémová onemocnění mívají chronický průběh a jejich recidiva je často závislá na dodržení denního režimu.“

Když kůže pálí a štípe

Příčinou může být různorodost a množství přípravků zařazených do každodenní péče. Použitím více přípravků s označením jako anti-aging a jejich mícháním se exfoliační efekt znásobuje a pleť zůstává suchá, pálí a štípe. První pomocí je hydratace pleti a dočasné vyloučení exfoliačních přípravků. Po odeznění příznaků je vhodné se zamyslet nad jejich dalším používáním.

Když je pleť červená a tvoří se vyrážky

Při zčervenání pleti se může jednat o kožní onemocnění rosaceu nebo o periorální dermatitidu, které může provokovat a zhoršit chlad, teplo, vítr, stres, pracovní prostředí či jiné celkové onemocnění. První pomoc spočívá ve velmi šetrném čištění a použití přípravků určených pro tento typ pokožky. V denní péči je nutné používat krémy s UV filtrem a řešit onemocnění podle anamnézy.

Když se tvoří vysušené nebo červené plošky

Může se jednat o ekzém, jehož spouštěčem může být velmi široká škála vnějších nebo vnitřních faktorů. Ekzémová onemocnění mívají chronický průběh a jejich recidiva je často závislá na dodržení denního režimu. Ložiska se mohou vyskytovat na tváři včetně okolí očí. První pomocí je v tomto případě hydratace, a pokud se projevy stupňují, je nutné dermatologické vyšetření s následnou konzultací vhodného denního ošetření po odeznění obtíží.

Když dojde k náhlé tvorbě ložisek, která svědí

Může se jednat o alergickou reakci, kterou může vyvolat některá složka kosmetického přípravku. Obzvláště při použití více nových produktů je problematické určit vyvolávající faktor. Hlavně u lidí s citlivou pokožkou není proto vhodné použít najednou několik nových výrobků. První pomocí je vyloučení všech nových produktů a návštěva dermatologa.

Několik dobrých rad na závěr

Sledujte, jaké jsou nové trendy v péči o citlivou pleť, ale nepodléhejte jim bez rozmyslu. Samozřejmě platí, že novinka, která je nejlepším řešením kožních problémů vaší kamarádky, nemusí vyhovovat i vám. Podobně jako v mnoha jiných oblastech i v péči o pleť platí, že všeho moc škodí a méně někdy znamená více.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Do bazénu s citlivou pletí

Do bazénu s citlivou pletí

Život s atopickou pokožkou

Život s atopickou pokožkou

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách