Zpět na články

Cesta ke kráse vede i vaší myslí

Spojení mezi psychikou a citlivou pletí

Všimli jste si, že když máte dobrou náladu, vypadáte celkově dobře? A naopak, když jste ve stresu nebo se jednoduše cítíte pod psa, vaše tvář je poněkud mdlá, unavená. Naše duševní rozpoložení se totiž odráží v naší tváři mnohem více, než si myslíme. Náš vzhled také vypovídá mnohé o tom, jací jsme uvnitř – jak se cítíme, ale také jaké máme sebevědomí, povahu. Ve snaze dosáhnout ideálu krásy kladou ženy často důraz především na vnější péči o pleť. Zapomíná se na to, že na náš celkový vzhled má zásadní vliv stav mysli. Když omezíme stres a začneme k životu přistupovat pozitivněji, i stav a vzhled pleti se přirozeně zlepší.

Přes psychiku ke kráse

Stává se vám, že si při pohledu do zrcadla přejete, abyste vypadali trošku jinak? V takových chvílích asi sáhnete po účinném krému, make-upu nebo jiné kosmetice. Zkuste kromě kosmetické péče i stejně účinnou, ač dnes často opomíjenou cestu ke kráse: zaměřte se na svou psychiku. Měli byste jí věnovat stejně pozornosti, jako věnujete péči o vnější krásu. Mezi naší myslí a pletí totiž existuje velmi pevné spojení. Možná si ani neuvědomujeme, do jaké míry se naše psychika projevuje i na našem vzezření.

Stárnutí mysli i pleti

Když stárneme psychicky, projeví se to i na naší kůži, a to celkovou unaveností, dehydratací a známkami stárnutí. Postupné stárnutí kůže je samozřejmě přirozené, ale ne každá vráska je způsobena právě přirozeným stárnutím kůže. Všimli jste si například, že když jste unaveni z práce či moderního hektického života, vaše pleť vypadá najednou jaksi povadle a „staře“? Naše pokožka dá světu spolehlivě vědět, jaké je naše psychické rozpoložení.

Boj s projevy stresu

Pokud žijeme hektický život a stres je náš každodenní společník, pokožka nám to dá jasně najevo zřetelnými projevy vyčerpanosti a stárnutí. Obvykle řeší ženy tyto projevy tak, že zkoušejí stále nové krémy a procedury, případně se snaží svou pleť na pohled vylepšit vrstvami make-upu. Někdy se ženy rozhodnou jít cestou chirurgického kosmetického zákroku, který jim má poskytnout krásu přesně podle jejich představ. Pleť bychom však neměli chápat pouze jako vnější vrstvu, ale spíše jako významnou část těla, která je velmi propojená s ostatními částmi těla a s naší myslí.

Dopřejte si relax

Díky propojení s naším vnitřním světem se na kůži zrcadlí naše emoce – to, co prožíváme uvnitř, se určitým způsobem projeví i na kůži. Pokud zažíváme období stresu či psychické nepohody, můžeme pozorovat zvýšenou tvorbu mazu a zhoršení akné. Jiný typ citlivé pleti však na stresovou situaci reaguje naopak dehydratací, což má za následek přílišné vysušování kůže a rychlejší tvorbu vrásek. Pleť je také celkově unavená, napjatá, má bledý a nezdravý vzhled. V takových chvílích je potřeba používat nejen vhodnou kosmetiku, ale také se více zaměřit na péči o psychiku. Pro začátek postačí udělat si na sebe více času, relaxovat, dopřát si dostatek spánku, případně i hýčkat své tělo i obličej profesionální masážní či relaxační procedurou.

Péče o sebe, péče o pleť

Připadá vám vaše pleť unavená, bez barvy? Zaměřte se více na svou psychiku. Mysl a tělo jsou pevně propojeny, a proto je potřeba pečovat o svou vnitřní pohodu stejně jako o vnější krásu. Negativní projevy, jako například vrásky, bledost a vyčerpání, mohou být způsobené uspěchaným životním stylem či obdobím zvýšeného stresu. Věnujte správnou péči svému duševnímu zdraví a uvidíte, jak se i stav vaší pleti přirozeně zlepší. Stres patří mezi nejčastější faktory, které ovlivňují pleť negativním způsobem. U citlivé pleti, která je vůči negativním vlivům náchylnější, bývají projevy ještě znatelnější. Kromě používání vhodné kvalitní kosmetiky, která dodá pleti zejména hydrataci, dbejte na svou osobní spokojenost a snažte se udržet si pozitivní přístup k životu. Pocit štěstí a spokojenosti se přirozeně projeví i na stavu vaší pleti a jejím celkovém vzhledu.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Mýty a fakta o akné

Mýty a fakta o akné

Menu pro krásnou pleť

Menu pro krásnou pleť

8 doporučení pro lepší život s citlivou pletí

8 doporučení pro lepší život s citlivou pletí

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách