Zpátky na články

Zázrak jménem bambucké máslo

27.2.2021

Bambucké máslo a jeho využití v kosmetice

Co bambucké máslo vlastně je? Bambucké máslo, karité nebo shea butter je tuk rostlinného původu, který se hojně využívá v kosmetickém průmyslu, ať už samostatně, nebo jako přísada různých produktů. Podívejme se spolu na to, jakým způsobem se získává a využívá v kosmetice.

Jako tuk obsahuje bambucké máslo mastné kyseliny a vitaminy. Podíl mastných kyselin je různý podle toho, z jaké oblasti se máslo získává. Zastoupené jsou tyto kyseliny: kyselina stearová (20–50 %), kyselina olejová (40–60 %), kyselina linolová (3–11 %), kyselina palmitová (2–9 %), kyselina linolenová (méně než 1 %), kyselina arachidonová (méně než 1 %).

„Bambucké máslo má protizánětlivé, zvláčňující i zvlhčující vlastnosti, ale dá se využít i jako slabý opalovací krém nebo vosk na vlasy.“

Odkud pochází

Bambucké máslo se získává z ořechů stromu máslovník africký. Vyrábí se hlavně v afrických zemích, a to dvěma způsoby: ručním, nebo strojovým lisováním. V obou případech zpracování nerafinovaného bambuckého másla se jedná o lisování za studena. Máslo si tak zachová většinu vitaminů a minerálních látek a tím i své výjimečné vlastnosti. Rafinované bambucké máslo přešlo chemickým zpracováním, kterým se výrazně redukuje podíl vitaminů a minerálních látek. Navíc bývá parfémované, aby bylo pro spotřebitele přijatelnější, používají se syntetické vůně nebo éterické oleje. Bambucké máslo ve své přirozené formě je dražší než jeho rafinovaná forma.

Klasifikace

Existuje 5 typů bambuckého másla označovaných od A po E. Nejvíce se používají typy A, B a C, z nich nejkvalitnější je máslo typu A, protože je surové a nerafinované.

Na co se používá

Bambucké máslo má široké spektrum využitelnosti v kosmetice od krémů přes lesky na rty, přípravky na vlasy až po mýdla.

Má protizánětlivé, zvláčňující i zvlhčující vlastnosti, ale dá se využít i jako slabý opalovací krém nebo vosk na vlasy. Můžete ho použít na:

  • Hydrataci suché i velmi suché pokožky – svým složením ovlivňuje tvorbu kolagenu a obnovuje elasticitu kůže.
  • Regeneraci pleti a předcházení vráskám – pozitivně ovlivňuje nerovnosti pleti, pigmentové skvrny a působí proti stárnutí.
  • Tvrdou nebo drsnou kůži – je výborné na promaštění kůže při psoriáze, ekzémových onemocněních a je také vhodné na ošetření jizev.
  • Uklidnění podrážděné pokožky – po holení, na drobné ranky, popáleniny, štípnutí hmyzem nebo po zvýšené solární expozici.
  • Ochranu pokožky před mrazem a větrem.
  • Prevenci tvorby strií u těhotných žen.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Pravidelná péče pro krásné ruce

Podívejte se na náš Instagram

zobrazit Instagram

Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách