Zpět na články

Z dovolené do práce bez stresu a s úsměvem

Jak si usnadnit návrat do práce

Léto a s ním i období dovolených se chýlí ke konci. Patříte mezi ty, které už po cestě domů děsí myšlenka na návrat do reality? V práci na vás čeká spousta e-mailů a úkolů? Vyzkoušejte následující strategie a stres budete zvládat mnohem snáze.

Co je to stress management?

Každý reaguje na stres jinak, pro někoho je to hnací motor, jinému způsobuje skoro okamžitě psychické či zdravotní potíže. Proto také každý potřebuje jiný přístup. Techniky, které můžeme souhrnně označit jako stress management neboli řízení stresu, vám pomohou:

  • starat se o sebe tak, abyste na zátěž byli lépe připraveni,
  • zabránit stresové situaci nebo ji změnit, pokud to jde,
  • změnit vaši reakci na stres, pokud situace samotná ovlivnit nejde.

Pište si deník

Možná vám přijde, že nemáte vůbec čas, natož na nějaké psaní. Zamyšlení nad uplynulým dnem ale zabere jen pár minut a po čase uvidíte vzorce, které neustále opakujete. Abyste mohli se stresem něco udělat, potřebujete data. Co stres způsobilo? Jak jste se cítili? Jak jste zareagovali?

Ze zápisků můžete například vyčíst, že větu „Teď toho mám hodně“ používáte už několik měsíců v kuse. Nebo že neumíte říkat „ne“. Dalším důležitým objevem může být, že sice dokážete zvládat zátěž, ale děláte to nesprávným způsobem.

Změňte nezdravé návyky

Jak se po náročném dni v práci dostanete do pohody? Dáte si cigaretu, skleničku vína nebo čokoládu? Prodřímáte večer u televize nebo internetu? Místo aktivního odpočinku při sportu nebo s přáteli radši spíte? Vyléváte si zlost na svých blízkých?

Nezní to dobře, že? Jenže v běžném životě si toho často nevšimnete a z ojedinělých situací se snadno stane návyk. S pomocí deníku zkuste návyky jeden po druhém povyměňovat za zdravější:

  • Hýbejte se: Vyberte si sport, který vás bude bavit. Při běhu utřídíte myšlenky, při míčových hrách se potkáte s lidmi a při procházce se psem se krásně uklidníte. Během dne se protahujte, prodýchávejte a často vstávejte od psacího stolu. Pohyb je návykový, po krušných začátcích ho tělo začne vyžadovat samo.
  • Vídejte se s lidmi: Udržujte vztahy s přáteli a rodinou, nebraňte se pozvánkám na kulturní akce. Seznamujte se s novými lidmi při sportu nebo zájmových aktivitách. Nejezte u pracovního stolu, raději běžte na oběd s kolegy. Neuzavírejte se do sebe, se svými problémy se svěřte přátelům.
  • Pečujte o sebe: Jezte zdravě a dodržujte pitný režim. Omezte alkohol, kofein a sladkosti. Dopřávejte si masáže nebo relaxační koupele, vyčleňte si čas pro svoje koníčky. Dostatečně spěte, před spaním nekoukejte do počítače a raději čtěte knížku nebo si poslechněte příjemnou hudbu.

Změňte stresovou situaci

Některým situacím, například hořícím termínům, můžete úspěšně zabránit lepší organizací času. K ní patří i schopnost odmítat další úkoly, pokud nestíháte. Zamyslete se také nad pracovním prostorem: dráždit může hluk, špatné osvětlení nebo nevhodně rozvržený prostor. Zbavíte-li se těchto drobných, ale vytrvalých stresorů, budete lépe čelit těm větším.

Pokud už se situaci nelze vyhnout, zkuste změnit její průběh pomocí těchto technik:

  • Hledejte kompromis: Místo zaujetí obranné pozice zkuste najít s druhou stranou společnou řeč.
  • Delegujte úkoly: V panice občas zapomenete, že to nemusíte být jen vy, kdo bude problém hasit. Než do toho skočíte po hlavě, pouvažujte, jestli část práce nemůže udělat i někdo jiný.
  • Plánujte: Děsí vás velké, komplexní projekty? Nejprve se nad nimi zamyslete a rozdělte je na jednotlivé kroky podle priority. Lépe se tak začlení do vašeho rozvrhu.
  • Komunikujte: Pokud vám něco vadí, vyjádřete svou nelibost. Když to neuděláte, ostatní ani nemusí vědět, že se něco děje. Navíc dáte-li průchod svým emocím, uleví se vám.

Změňte svou reakci

Občas se dostanete do situace, kterou nemůžete nijak ovlivnit. Můžete ale změnit způsob, jakým o ní přemýšlíte, jakou stopu ve vás zanechá a na jak dlouho:

  • Nevyčítejte si chyby: Perfekcionismem působíte zbytečný stres sami sobě. Zvládli jste obtížný úkol, ale vyčítáte si v duchu každou chybičku? Nesnažte se být dokonalí a pochvalte se za dobře odvedenou práci.
  • Naučte se odpouštět: Dostali jste se do problémů kvůli chybě někoho jiného? Je normální cítit zlost, ale je zbytečné držet ji v sobě příliš dlouho. Vyřešte situaci, poučte se do budoucna a vztek nechte za sebou. Negativní emoce nejvíc škodí vám.
  • Humor pomáhá: Když začnete brát věci příliš vážně, zkuste poodstoupit a podívat se na situaci s nadhledem. Dobře zvolený vtip dokáže uvolnit napjatou atmosféru a třeba i přinést nové nápady.

Teď už víte, jak na tu hromadu e-mailů z úvodního odstavce. Naučit se zvládat stres je ale dlouhodobý projekt. Naše rady využijete nejen v práci, ale i v osobním životě. Které techniky už dávno znáte? A které jsou pro vás nové?

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Dýně a halloween

Dýně a halloween

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách