Zpět na články

Vánoční dárky bez stresu? Začněte včas

Jak se vyhnout předvánočnímu shonu?

Vánoce jsou idylické svátky klidu a pohody a vybírání dárků by nám nemělo přidělávat vrásky. Každoroční předvánoční shon v obchodech ale svědčí o něčem jiném. Jak se vyhnout davům a stresu? Je to v podstatě jednoduché: stačí své nejbližší pozorně poslouchat.

Vnímejte své blízké po celý rok

Věta jako z ezoterické příručky je ve skutečnosti nesmírně praktická. Místo marného lámání hlavy nad dárkem pro rodiče na poslední chvíli jich z rukávu vysypete deset. Každý z nás kolem sebe trousí spoustu nápověd. Však si vzpomeňte, kdy jste se vy sami naposledy rozplývali nad reklamou v televizi nebo se po cestě městem zastavili u výlohy s dokonalými botami.

Všechno si pište

„To si přece budu pamatovat.“ Pravděpodobně nebudete. Vyhraďte si na svá pozorování malý notýsek nebo pár listů v diáři. Můžete si je pro inspiraci vánočně vyzdobit. Napište si seznam lidí, kterým letos chcete udělat radost. A pak už jen nastražte uši. Tchyně se zmínila o kosmetice, kterou by ráda vyzkoušela? Manžel nedávno básnil o nové elektronické hračce? Maminka si posteskla, že už dlouho nebyla na pořádné masáži? Šup s tím na seznam!

V poslední době začíná být moderní psát si svá přání online a sdílet seznamy s rodinou a přáteli jako „dopis Ježíškovi“. Pokud vám je takové usnadňování proti srsti, webové obrázkové nástěnky typu Pinterest výborně poslouží i k archivaci nápadů. Vše budete mít přehledně na jednom místě. Nástěnku můžete udělat i neveřejnou, a nemusíte se tak bát zkaženého překvapení.

Kdy vyrazit na nákup?

Když už máte tak pěkný seznam, proč dárky nenakoupit hned? Opatrně s tím. Velké dárky nechte na listopad a začátek prosince (nezapomeňte si ale předem zjistit dodací lhůty, zejména u nákupů ze zahraničí) a před koupí nenápadně prozkoumejte terén. Může se totiž stát, že rybářská vášeň vašeho otce už opadla a drahý prut by stál nevyužitý v předsíni. Nebo si dotyčný mohl dárek mezitím koupit sám.

Drobnosti pro radost můžete bez obav nakupovat kdykoli. Skvělé jsou dárky z dovolené: na tamním trhu jste narazili na náramek, který by tak slušel vaší kamarádce? Bude mít radost, že jste na ni mysleli i o prázdninách. Hlavně ale nezapomeňte, kam jste si dárky schovali. Ideální je vyčlenit si na ně část skříně a dávat je všechny na jedno místo.

Nezatracujte poukázky

Na darování poukázek nebo rovnou bankovek se mnoho lidí dívá skrz prsty. Ne vždy je k tomu ale důvod. Je váš bratr vášnivý knihomol a jeho seznam vytoužených knih se neustále mění? Než riskovat, že knihu už četl, není nic špatného na tom, nadělit mu poukázku do knihkupectví. Vyhrajte si s balením: vyrobte přáníčko ve tvaru knihy, vepište osobní věnování nebo oblíbený citát, přidejte pěknou záložku… Fantazii se meze nekladou.

I peníze se dají věnovat stylově, pokud dáte obdarovanému najevo, že vnímáte jeho přání a chcete mu na ně přispět. Kamarádi už dlouho šetří na dovolenou na moři? Vystříhejte vlnky z modrého papíru, nalepte na čtvrtku a mezi ně nastrkejte lodičky složené z bankovek. Pokud nejste šikovní na ruční práce a nůžkami byste si vypíchli oko, vložte bankovky třeba mezi stránky cestopisu.

Jak vybíráte vánoční dárky vy? Píšete si seznamy? Mámíte z příbuzných jejich přání, nebo si hrajete na detektiva? Nebo snad nakupujete na poslední chvíli? Zkuste letos zapojit naše strategické rady. Za ten pocit, když váš dárek vyvolá pod stromečkem slzy štěstí, trocha námahy přece stojí, že?

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Výživa pro krásnou pleť a pro silné vlasy a nehty

Výživa pro krásnou pleť a pro silné vlasy a nehty

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách