Zpět na články

Výživa pro krásnou pleť a pro silné vlasy a nehty

Jak stravou zlepšit kvalitu pleti, vlasů i nehtů

Jak je známo, existuje celá řada faktorů, které mají vliv na kvalitu pokožky, vlasů i nehtů. Jedním z nich je i zdravá, vyvážená strava s dostatečným množstvím všech potřebných nutričních látek.

Dokonalá, zářivá pleť, lesklé vlasy a pevné nehty jsou odrazem vašich stravovacích návyků. Chcete-li, aby bylo vše bez chybičky, je nutné se primárně zaměřit na výživu těla zevnitř, a to kvalitní, vyváženou stravou.

Zde je několik tipů a rad, které by vám v boji proti nevzhledné, suché pleti, lámajícím se vlasům a nehtům mohly pomoci.

Jak na krásnou pleť?

Základem jídelníčku pro zdravou, zářivou pleť je strava bohatá na esenciální omega 3 a omega 6 mastné kyseliny – takzvané „zdravé tuky“. Díky nim je pokožka lépe hydratovaná a pevná.

„Skutečným zázrakem pro výživu vašich vlasů jsou zdravé tuky obsažené v olivovém a arganovém oleji. Vlasům dodávají pružnost, lesk a pevnost.“

Esenciální mastné kyseliny jsou obsaženy v tučných rybách (losos, makrela, sleď, ančovičky, sardinky, tuňák apod.), naturálních ořeších a semínkách (vlašské ořechy, mandle, slunečnicová, lněná, dýňová semínka apod.), v kvalitních, za studena lisovaných olejích (lněný, konopný, pupalkový, arganový apod.) nebo avokádu.

Pro kvalitu pleti jsou důležité některé vitaminy a minerální látky, které v těle působí jako významné antioxidanty. Strava pro krásnou pokožku by měla být bohatá na vitaminy C, E, dále selen a zinek.

Vitamin C je jeden z hlavních antioxidantů, potřebný k vybudování silného imunitního systému. Podporuje tvorbu kolagenu a tím i pružnost a správnou hydrataci pleti. Nejhojněji je obsažen v citrusových plodech (citron, pomeranč, grapefruit), černém rybízu, jahodách, květáku, zelí, brokolici nebo růžičkové kapustě.

Vitamin E je obsažen především v rostlinných olejích, obilovinách, ořeších a listové zelenině. Chrání pokožku, podporuje zdravý růst kůže a zpomaluje proces stárnutí pleti.

Selen detoxikuje organismus a chrání buňky před stárnutím a zvýšenou dehydratací. Najdete ho v mase, ořeších, obilovinách, sójových bobech či mořských plodech.

Zinek zajišťuje správnou funkci mazových žláz. Pomáhá obnovovat poškozenou kůži, udržuje ji jemnou a vláčnou. Chcete-li zinek doplnit, jezte dostatek červeného i drůbežího masa, ryb, vajec, obilnin, ořechů a semen.

Základem zdravé pleti je dostatečný přísun tekutin. Denně vypijte okolo 2,5 litru vhodných tekutin (čistá pramenitá voda, neslazená minerální voda, neslazený čaj).

Co jíst, abyste měli zdravé vlasy?

Máte-li suché, lámavé vlasy bez lesku, zařaďte do jídelníčku následující potraviny:

Skutečným zázrakem pro výživu vašich vlasů jsou zdravé tuky obsažené v olivovém a arganovém oleji. Vlasům dodávají pružnost, lesk a pevnost. Přidávejte je do salátů, těstovin anebo si z nich připravte třeba zábal na vlasy. Nezapomeňte ani na zdravé tuky obsažené v naturálních ořeších. Obsahují selen, zinek a další minerální látky, které správně vyživují vlasovou pokožku.

Jako balzám na vlasy působí i často opomíjený jablečný ocet. Zkuste si párkrát do týdne umýt vlasy roztokem připraveným z šálku vody a lžíce jablečného octa. Po pár použitích jistě zaznamenáte pozitivní výsledky.

Tmavě zelená zelenina obsahuje vitaminy C a A, které jsou přínosné pro vytváření přirozeného vlasového mazu. Pravidelně zařazujte do svého jídelníčku listový špenát, zelené fazolky či brokolici.

Vejce obsahují vlasům prospěšné látky, jako je biotin a vitamin B12.

Výživa pro pevné, zdravé nehty

I zdravé, pevné nehty jsou odrazem vašeho životního stylu a správné stravy. Lámavé, křehké nehty jsou známkou nedostatečného množství některých živin, vitaminů a minerálních látek.

O pevné nehty se stará vápník. Nejhojněji je obsažený v mléčných výrobcích, máku, sezamových semínkách, naturálních ořeších (mandle, lískové ořechy apod.).

Suché a lehce se lámající nehty potřebují zdroje vitaminu A (mléko a mléčné výrobky, vaječný žloutek, brokolice, játra) a D (losos, sardinky, tuňák, vejce).

Zažloutlé nehty jsou následkem nedostatečného množství vitaminu B12, který se nachází v luštěninách, červeném mase, mléčných výrobcích či vejcích.

Vznik záděr způsobuje strava s omezeným množstvím vitaminu C (kiwi, pomeranče, citrony, jahody, brokolice, špenát, květák) a kyseliny listové (především listová zelenina).

A čeho se raději vyvarovat?

Omezte cukr a potraviny jím slazené (sušenky, oplatky a jiné sladkosti), nasycené, „špatné“ tuky (tučné mléčné výrobky, uzeniny, sladkosti apod.), které v krvi zvyšují špatný cholesterol (LDL cholesterol), působící proti zdraví prospěšným nenasyceným mastným kyselinám (omega 3, omega 6). Omezte také konzumaci smažených pokrmů a nadměrné pití kávy a alkoholu.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách