Zpět na články

Pokožka jako ochranná bariéra našeho těla

Posilněte ochrannou funkci kůže

Kůži si můžeme představit jako první překážku, na kterou narážejí škodlivé vlivy vnějšího prostředí, a poslední bariéru, která chrání před únikem vitálních složek z organismu. Je naším největším orgánem a hlavní ochranou před vnějším prostředím. Reguluje tělesnou teplotu a reaguje na podněty, jako jsou chlad, teplo nebo dotyky.

Ochranná kožní bariéra se nachází v nejvrchnější části kůže v rohovinové vrstvě. Epitelové buňky tvoří tuto největší funkční a imunitní bariéru organismu. Pokud tato bariéra funguje tak, jak má, chrání pokožku před ztrátou vody a zabraňuje vstupu chemikálií a mikroorganismů dovnitř kůže. Neporušená kožní bariéra také brání rozvinutí chorobných projevů na kůži.

Obranyschopnost kůže

Integrita nebo celistvost kůže je porušená u lidí se suchými, alergickými nebo zánětlivými kožními onemocněními. Ta snižují její obranyschopnost vůči vlivům vnějšího prostředí. Postižená kůže je ve zvýšené míře vystavená neustálému působení vnějších faktorů, jako jsou chemikálie, detergenty, parfémy, UV záření, drobné poranění a alergeny, což vede ke zvýšené prostupnosti kůže pro patogeny s rizikem vzniku infekce.

„Obnovení bariérové funkce kůže je velmi důležité v prevenci a léčbě alergických a zánětlivých kožních onemocnění. Používejte přípravky, které podporují imunitní funkce kůže.“

To, jestli se poškození kožní bariéry rozvine v chorobný proces a do jaké míry se na kůži projeví, závisí na mnoha faktorech.

Stav kožní bariéry ovlivňují:

  • genetická predispozice – u lidí, kteří mají citlivou kůži a trpí na ekzémové nebo jiné alergické onemocnění, je reakce na působení vnějších faktorů vystupňovaná a může rychle dojít k podráždění. U zdravé populace se obtíže mohou projevit také, jedná se ale o podstatně delší proces než u choré populace;
  • spouštěče ze životního prostředí – chlad, teplo, sluneční záření;
  • spouštěče z vnějšího prostředí – kosmetika, mýdla, pěny do koupele, opakovaný kontakt se saponáty a chemikáliemi z pracovního nebo domácího prostředí;
  • imunologické spouštěče – bakterie, viry, plísně;
  • stres.

Co se děje, když se bariéra naruší?

Zdravá kůže s neporušenou kožní bariérou tělo chrání. V kůži s narušenou ochrannou vrstvou se vyskytují prasklinky, které umožňují ztrátu vody a vstup alergenů a následné rozvinutí chorobných procesů. Porušená kožní bariéra má za následek, že iritace nebo alergická reakce může mít podstatně rychlejší průběh, a reparace je u pacienta s citlivou kůží také podstatně náročnější.

Jak obnovit kožní bariéru

Obnovení bariérové funkce kůže je velmi důležité v prevenci a léčbě suchých, alergických nebo zánětlivých kožních onemocnění. Doporučuje se používat ty přípravky, které podporují imunitní funkce kůže. Denním promašťováním pokožky dokážeme obnovit kožní bariéru a tím obnovit ztracené tuky a vodu. Opakované denní ošetření je nutné u lidí s citlivou pokožkou a také u starších lidí, protože u této věkové skupiny dochází k obnově kožní bariéry pomaleji.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Zbavte se drobných vrásek

Zbavte se drobných vrásek

Suchá a citlivá pleť – jak o ni nejlíp pečovat?

Suchá a citlivá pleť – jak o ni nejlíp pečovat?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách