Zpět na články

Pleť bez chybičky i v zimě? Poradíme, jak na to!

Pleť bez chybičky i v zimě? Poradíme, jak na to!

Praktické tipy pro péči o pleť v zimě 

S příchodem zimy se halíte do huňatých svetrů, horký čaj pijete po litrech, ve vaně byste nejradši bydleli a na procházku aby vás tahali psím spřežením? Jak se mění sezona, mění se i vaše zvyky. Některé z nich vám sice udělají dobře na duši, ale mohou mít špatný vliv na vaši pleť. Ale nebojte se, při troše péče můžete mít obojí.

Horké koupeli je lépe odolat

Představa horké koupele může být neodolatelná, ale napusťte si radši jen teplou vodu. Proč? Horká voda může narušit už tak dost zatíženou ochrannou bariéru pokožky. Výsledkem je vysušená pleť, která se pak bude jen těžko bránit nepříznivému počasí. Pokud můžete, dejte před koupelí přednost sprše.

Přípravky do koupele a mýdla vybírejte ještě pečlivěji než obvykle: teď je ten pravý čas rozmazlovat se přírodními másly a oleji. Potřebujete-li se opravdu pořádně prohřát, vyzkoušejte saunu.

TIP: Do péče o pleť zapojte bylinky, jako je heřmánek a zelený čaj, mají totiž protizánětlivý a zklidňující účinek.

Zimní jídelníček = katastrofa pro pleť?

Už jen z pohledu na syrovou zeleninu nebo jogurt vám naskakuje husí kůže? Máte chuť na samá horká kořeněná jídla a snídali byste nejradši pečivo s pečivem? Je to přirozené: hledáme způsoby, jak se zahřát. Takováto změna jídelníčku ale může nejen způsobit těsné kalhoty, ale také zhoršit akné. Na vině je vysoký glykemický index, který způsobí prudký nárůst cukru. Ten pak zvýší hladinu hormonů odpovědných za produkci kožního mazu. Jak se tomu vyhnout?

  • „Nařeďte“ hutná jídla zeleninou v pečené nebo dušené formě. Různé zeleninové guláše a kari nebo kořenová zelenina zapečená například se sýrem uspokojí potřebu něčeho teplého v žaludku.
  • Jezte ryby a mořské plody. Zdravé tuky vaše pleť v zimě obzvlášť ocení.
  • Omezte těstoviny a jiné sacharidové přílohy.
  • K snídani si klidně dejte kousek pečiva, ale bohatě ho obložte. Zkuste třeba superzdravé avokádo, šunku, sýr nebo vajíčko. Pro trochu zeleně přidejte rukolu.
  • Přes den si vařte bylinkové čaje nebo třeba rooibos se skořicí a hřebíčkem.
  • Omezte alkohol. Sice zahřívá, ale také roztahuje cévy a vy červený nos mít určitě nechcete.

Topení bere vlhkost pokožce

Ani v našich končinách, kde zima není nijak extrémní, se pobytu ve vytopených místnostech nevyhnete. Ačkoli třeba doma topíte pouze v největších mrazech a radši se přiobléknete, v práci, obchodech a jiných veřejných budovách topení většinou jede naplno. Proč je to problém? Vytápění vysušuje vzduch a tím pádem i vaši pokožku. Doma a někdy i v práci si můžete pomoct snadno: stačí na radiátor položit pár misek s vodou.

Dobrou službu vám prokáže i dodržování pitného režimu a častá aplikace hydratačního krému. Na zimu dejte přednost hutnější variantě před gely a mléky. Nezapomínejte na další citlivá místa: krém na ruce a balzám na rty by měly být stálicí vaší kabelky.

Teplo – zima – teplo – zima

Přechody z tepla do zimy a zpátky jsou bohužel někdy nevyhnutelné. Vaše pleť, obzvlášť pokud je citlivější, jimi ale velmi trpí. Cévky v obličeji se střídáním teplot rychle stahují a roztahují a tím dochází k popraskání a začervenání pokožky. Co s tím?

Soustřeďte se alespoň na ty případy, které můžete ovlivnit. Netopte příliš v autě. V práci to s vytápěním také nepřehánějte a radši si oblékněte svetr. Venku se pořádně zakuklete do šály a uvnitř si zase hned odložte, abyste k teplu z vytápění ještě nepřispívali. Do péče o pleť zapojte bylinky, jako je heřmánek a zelený čaj, mají totiž protizánětlivý a zklidňující účinek.

Jak je vidět, zimních utěšovadel se vzdávat nemusíte, stačí je jen drobně upravit. Bránit se dá i proti zdánlivě nevyhnutelným vnějším vlivům. Užijte si zimu s krásnou a bezproblémovou pletí!

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Regenerujte pokožku během spánku
HYDRATACE A VÝŽIVA

Regenerujte pokožku během spánku

Jak správně čistit pleť
ČIŠTĚNÍ PLETI

Jak správně čistit pleť

Život s atopickou pokožkou

Život s atopickou pokožkou

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách