Zpět na články

Desatero pro perfektní oholení

Jak předcházet podráždění pokožky po holení?

Trápí vás pupínky, zarůstající chloupky a zarudnutí po každém holení? Dejte jim sbohem! Krok za krokem vás naučíme, jak se oholit do hladka a pokožku přitom nepodráždit. Stačí dodržovat následující rady.

  • Začněte v teple

Teplá sprcha je nejen příjemná relaxace, ale také nezbytná příprava na holení. Chloupky změknou a budou klást menší odpor. K prohřáté pokožce žiletka lépe přilne a odstraní chloupky důkladněji a blíže k povrchu. Snažte se sprchu nevynechat, ale pokud vás tlačí čas, vystačíte si s nahřátou žínkou.

  • Kouzelný peeling

Má se provádět před nebo po holení? Obě možnosti jsou správně! Peeling odstraní odumřelé buňky a nadzvedne chloupky od pokožky. Tím umožní rovnoměrné hladké oholení. Pokud zopakujete peeling i po holení, odstraníte z pórů zbytky gelu nebo krému, které by je mohly ucpat, a zabráníte tak zarůstání chloupků.

  • Používejte speciální přípravky

Možná si říkáte, že kupovat gel či krém na holení je zbytečnost. Vždyť se přece bez problémů oholíte i pomocí obyčejné vody. Přípravky přímo určené na holení ale umí mnohem více než voda. Hydratují pokožku a umožní žiletce lépe klouzat. Vy tak nemusíte vyvíjet tlak, který často vede k pořezání. Mnoho gelů obsahuje také zklidňující látky, například aloe vera, které předcházejí podráždění pokožky.

„Místo holení žiletkou můžete také vyzkoušet depilační krém. Ten rozpouští chloupky u kořínků už ve folikulu.“

    • Holte po směru

Holíte se proti směru růstu chloupků, protože je to důkladnější? Je to jedna z nejčastějších příčin zarůstání chloupků a podráždění pokožky. Pokud vedete žiletku proti směru, musíte více přitlačit. A to se pleti vůbec nelíbí. Holení po směru možná budete muset častěji opakovat, ale vyhnete se pupínkům a dalším nepříjemnostem.

      • Buďte něžní

V televizní reklamě si slečny oholí skoro celou nohu jedním tahem? Krátké tahy jsou ale lepší než dlouhé, protože vám nedovolí tolik přitlačit. Mezi tahy oplachujte žiletku. Kromě toho, že se vám bude snadněji holit, snižují krátké tahy a časté oplachování také opotřebení žiletky. Ta tak vydrží déle ostrá.

      • Osprchujte se studenou vodou

Před holením jsme doporučovali teplou vodu, teď zase studenou. Proč? Opláchnete-li oholenou pokožku studenou vodou, uzavřete póry. Až se budete utírat ručníkem, nedrhněte se. Osušte se jemným poklepáváním. I přes všechna výše zmíněná opatření je totiž pokožka po holení citlivější než obvykle.

      • Namažte se

Teď je ta pravá chvíle na další hydrataci. Můžete si vybrat speciální krém po holení nebo použijte tělové mléko pro citlivou pleť. Čím méně parfemované, tím lépe. Dobře uděláte, pokud zvolíte krém se zklidňujícími látkami.

      • Měňte často žiletky

Žiletka už není tak ostrá, ale říkáte si, že to ještě párkrát půjde? Tupá žiletka zbytečně podráždí pokožku, protože neklouže, ale klade odpor. Jakmile ucítíte, že tahy už nejsou tak hladké, vyměňte ji za novou. Životnost můžete prodloužit i jinak: žiletku často oplachujte, netlačte na ni a po holení ji vysušte.

      • Dejte si pauzu

Pokud z nějakého důvodu vaše pokožka proti holení protestuje, na pár dní ho vynechte. Pro mnohé je to sice nepředstavitelné, pokud ale vezmete žiletku na podrážděnou kůži, způsobíte si problémy mnohem nepříjemnější než pár viditelných chloupků. Dejte pokožce čas uzdravit se. Pokud je to třeba, zajděte do lékárny pro léčivou mastičku či mléko.

  • Zkuste depilační krém

Místo holení žiletkou můžete také vyzkoušet depilační krém. Ten rozpouští chloupky u kořínků už ve folikulu. Vyhnete se tak mechanickému podráždění. Raději ale krém otestujte nejprve na malé ploše. Sice jsou tyto přípravky zpravidla vhodné i pro citlivou pleť, riziko kožní alergie se ale úplně vyloučit nedá.

Využily jste v boji proti podrážděné pokožce a zarůstajícím chloupkům některé z našich tipů? Vidíte zlepšení? Rádi o tom uslyšíme!

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Do bazénu s citlivou pletí

Do bazénu s citlivou pletí

Jak správně hydratovat pleť
HYDRATACE A VÝŽIVA

Jak správně hydratovat pleť

Od peelingů z mouky po Cold Cream a dál

Od peelingů z mouky po Cold Cream a dál

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách