Zpět na články

Chraňte dětskou pokožku při letním koupání

Letní péče o dětskou pokožku

Dětská kůže je mnohem tenčí a zranitelnější než pokožka dospělého člověka. Zatím nemá vytvořený dokonalý povrchový film, a tak je náchylnější k poškození, méně odolná a snadno se vysušuje. Na to nesmíme zapomínat zejména během letních měsíců, kdy je pokožka dětí vystavena sluníčku a vodě a je často dehydrovanější než kdykoli jindy. Jak tedy co nejlépe chránit citlivou dětskou pokožku před sluníčkem i vysušením?

Ochrana před sluncem

U dětí bychom se měli vyvarovat pobytu na přímém slunci, a to především v době mezi 11. a 15. hodinou. I mimo tento čas pobývejte s dětmi raději ve stínu. Přirozená ochrana dětské pokožky vůči slunečnímu záření se teprve vyvíjí, a než je plně funkční, ještě to potrvá. Nezapomínejte pokožku namazat dětskými kosmetickými přípravky. Kromě opalovacích krémů používejte i hydratační přípravky určené pro citlivou dětskou pleť, voda totiž pokožku vysušuje. Děti i na pláž oblékněte do lehkého oděvu, který by měl zakrývat krk i záda, také nezapomínejte na klobouček nebo čepici k ochraně hlavy. Toto oblečení by mělo být z prodyšného bavlněného materiálu.

Jaký ochranný krém použít a kdy?

U nejmenších dětí představuje i malá změna barvy pokožky potencionální riziko, takže žádné opalování. Kůže si totiž pamatuje každé opálení i spálení. Dětem vždy aplikujte opalovací krém s nejvyšším ochranným faktorem 50+. Můžete si vybrat mezi sprejem, pěnou nebo mlékem. Děti musíte namazat alespoň 30 minut předtím, než půjdete na pláž, k jezeru nebo na procházku. Krém s UV faktorem opětovně nanášejte každé dvě hodiny nebo po každém koupání ve vodě.

Koupání bez rizika

Léto bez vody by snad ani nebylo létem. Děti se u vody vyřádí a pobyt na čerstvém vzduchu jim prospěje. Zvláště u malých dětí ale pozor na to, kam se pojedete koupat. U jezera nebo přírodního koupaliště dbejte na to, aby voda v něm byla čistá, a pokud se tam objevily sinice, rozhodně s dítětem do vody nechoďte. Také pozor na bazény – obsahují chlor, který může dětskou pokožku podráždit. Ideální je ze zdravotního hlediska slaná mořská voda.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Vzhůru na dovolenou!

Vzhůru na dovolenou!

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách