Zpět na články

Vzhůru na dovolenou!

11 tipů, jak chránit svou pleť na cestách

Těšíte se na dovolenou? Víte, co přibalit do kufru, aby prázdniny prospěly i vaší pleti? S našimi praktickými tipy zvládnete cestování odpočatí a svěží.

1. Nesahejte si na obličej

Zejména při cestování hromadnými dopravními prostředky, jako jsou letadla nebo vlaky, se dostáváte do styku s mnoha neznámými bakteriemi, které dotykem můžete přenést na obličej. Výsledkem mohou být podráždění, vyrážky a pupínky. Proto se snažte na obličej vůbec nesahat. Pokud si potřebujete upravit líčení nebo nanést krém, umyjte si ruce antibakteriálním mýdlem.

2. Poletíte? Napijte se na to!

Pokud se chystáte do vysněné dovolenkové destinace letět, myslete na hydrataci již pár dní předem. Čím delší let, tím déle bude vaše pokožka vystavená suchému vzduchu. Zatímco ideální vlhkost vzduchu v místnosti je 45 až 65 %, vzduch v kabině má kolem 20 %. Proto už pár dní před odletem vylaďte svůj pitný režim, přidejte do jídelníčku více ovoce a zeleniny a vyhněte se alkoholu, kávě a jiným kofeinovým nápojům. Do příručního zavazadla přibalte malé balení oblíbeného hydratačního krému na obličej a ruce a během cesty se pravidelně mažte.

„Nejen v letadle oceníte matující papírky, kterými pravidelně lehce poklepávejte problematické partie, zejména T-zónu. Zbavíte se tak mastnoty, aniž by se pokožka příliš vysušila. „

3. Po vlastní ose? Pozor na výkyvy teplot

Rozhodli jste se cestovat autem? Má to své výhody. Nemusíte se ohlížet na spolucestující a můžete si dopřávat zastávky, kdykoli potřebujete. Také teplotu v autě můžete regulovat podle chuti. Pozor ale na přechody z příliš klimatizovaného vozu do horkého letního dne. Teplotní šoky zatěžují vaši imunitu, a tím i pleť. Snažte se, aby rozdíl mezi vnější a vnitřní teplotou byl maximálně kolem 5 °C.

4. Mastná pleť? Víme, jak na ni

Je vaše citlivá pleť zároveň mastná? Tento typ pleti reaguje na suchý vzduch v kabině letadla překvapivě zvýšeným maštěním. Na cestách oceníte matující papírky, kterými pravidelně lehce poklepávejte problematické partie, zejména T-zónu. Jemným poklepáváním se zbavíte mastnoty, aniž by se pokožka příliš vysušila. Do cíle pak dorazíte s krásně matnou a svěží pletí.

5. Ulevte očím

Trávíte čas v letadle čtením knížek a časopisů nebo sledujete filmy na malé obrazovce? V kombinaci se suchým vzduchem to velmi namáhá oči, které reagují začervenáním, slzením nebo otoky. Přibalte proto do příručního zavazadla oční kapky, kterým se také říká umělé slzy. Pomohou zvlhčit a zklidnit oči a zmírní únavu. Ocení je i řidiči při dlouhé jízdě autem.

6. Dodržujte své kosmetické rituály

Jiné prostředí, nabitý program, vzrušující zážitky… Máte chuť na chvíli zapomenout na rutinu každodenního života a uvolnit se? Jen do toho! Ale na jeden rituál nezapomínejte: na každodenní péči o svou pleť. Odlíčit, vyčistit, nanést krém a spát. Pleť vystavená slunci, moři, písku a horku potřebuje zklidňující ošetření ještě naléhavěji než obvykle.

Vyhněte se také experimentům a na dovolenou si berte vždy jen vyzkoušené kosmetické přípravky. Jednorázové vzorky z časopisů jsou sice praktické, mohou ale způsobit více škody než užitku. Zjistěte si, zda se vaše oblíbená kosmetika vyrábí v cestovním balení. Nebo využijte cestovní sady malých lahviček a potřebné množství krémů do nich odeberte.

7. Nepřehánějte to s líčením

Pleti můžete ulevit také tím, že se na cestu nenalíčíte. Make-up i pudr pleť zbytečně zatíží a znemožní pravidelné nanášení krému během cesty. Vynechejte i vysušující rtěnky, dejte přednost tónovacímu výživnému balzámu na rty. Pokud bez nalíčení nemůžete být, zvolte BB krém, který vaši pleť sjednotí a zároveň hydratuje.

8. Zázrak pro mastné vlasy

Není nad pocit čistých a voňavých vlasů, že? Zejména na cestách oceníte snadnou metodu, jak udržet vlasy v perfektní kondici bez zdlouhavého mytí a vysoušení. Tím zázrakem je suchý šampon, který poskytne vašim kadeřím první pomoc, než si budete moci vlasy pořádně umýt. Suchý šampon dodá vlasům objem, pocit čistoty a svěží vůni. Zvolte variantu podle barvy svých vlasů.

9. Protáhněte se

Dlouhé sezení ve stísněném prostoru tělu nesvědčí. Nohy se hůře prokrvují a mají tendenci otékat. Pokud máte možnost vstát a projít se, dělejte to co nejčastěji. Protáhněte se, udělejte pár dřepů, promasírujte chodidla. V letadle si alespoň povolte tkaničky a pásek u kalhot.

10. Místní speciality ochutnávejte obezřetně

Velmi příjemnou součástí poznávání nové kultury je ochutnávání místních dobrot. Opatrně ale se silně kořeněnými pokrmy a neznámými ochucovadly – mohou vaši pleť podráždit. Kromě alergenů obvyklých v našich zeměpisných šířkách, jako jsou rajčata nebo ořechy, se na dovolené často setkáme s rybami a mořskými plody. Na ty někteří lidé silně reagují, mimo jiné i zčervenáním pleti, kopřivkou a otoky. Pokud víte, že vaší citlivé pleti určité potraviny nesvědčí, raději se na složení optejte předem.

11. Bez opalovacího krému na slunce nevystrkujte nos

Sluneční světlo je pro náš organismus potřebné. Pomáhá vytvářet vitamin D, který je nezbytný pro zdraví našich kostí, zubů i srdce. Pobyt na slunci dokáže pokrýt až 80 % denní potřeby vitaminu D. Slunce také stimuluje tvorbu endorfinů. Přesto je nutné pleť chránit opalovacím krémem s co nejvyšším faktorem. Předejdete tak předčasnému stárnutí pleti a tvorbě vrásek. Krém během dne nanášejte opakovaně zejména na citlivá místa, jako jsou tváře, nos, ramena a šíje.

A jak pomáháte na cestách své citlivé pleti vy?

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách