Zpět na články

8 doporučení pro lepší život s citlivou pletí

Na co si dát pozor, pokud máte citlivou pokožku?

Jestliže nastane zhoršení zdravotního stavu, je potřeba respektovat doporučení dermatologa a následné pokyny ohledně stravovacích opatření a doporučené péče. Velmi důležité je také dodržovat následující opatření, jako jsou hygienické zásady při šetrném čištění a promašťování kůže a vyloučení potravin, jež vedou k podráždění a recidivě onemocnění.

Dodržování těchto zásad je důležité jak ve volném čase, např. při sportovních aktivitách, kdy je nutno dbát na vhodné oblečení, tak při domácích pracích, kdy je potřeba použít ochranné rukavice, ale též při práci, kde zejména stres může vést k opakovanému podráždění citlivé pokožky.

Pokud máme citlivý typ pokožky, měli bychom dodržovat tyto zásady:

1. Vyvážený stravovací režim  podle jednotlivých věkových kategorií – Základem je pestrá a vyvážená strava přijímaná v menších porcích, ideálně pětkrát denně. Pro zdraví pleti jsou důležité vitamíny C a B, které jsou obsaženy v ovoci, zelenině a cereáliích, ale také omega-3 mastné kyseliny, které se nacházejí v semenech, ořeších, mořských plodech a rybách.

2. Dietní opatření s vyloučením alergenů – Mezi nejčastější potravinové alergeny patří sója, burské oříšky, mléko, pšenice, vejce, mořské produkty a některé koření. Kožní reakce se můžou vyskytnout i na některé druhy ovoce a zeleniny: zejména exotické ovoce a citrusové plody, nebo také rajčata i luštěniny.

3. Dostatečný pitný režim – Dostatečný příjem tekutin, zejména čisté vody, případně vody jemně dochucené citrónem. Dále jsou vhodné slabě mineralizované vody nebo neslazené ovocné a bylinné čaje. V běžném prostředí a teplotě se doporučuje vypít denně 2–3 l tekutin, přesněji 40 ml na 1 kg tělesné hmotnosti. Pocit žízně je již známkou nedostatečného pitného režimu.

4. Pravidelné promašťování a ošetřování pokožky obličeje a těla – Zejména citlivá pleť obličeje vyžaduje pravidelnou a důkladnou péči. Dokonalé odlíčení a očištění pleti je základem pro ošetření výživnými a hydratačními krémy, které jí dodají potřebné účinné látky. Také pokožku celého těla je nutné pravidelně ošetřovat tělovými mléky nebo oleji, aby se zabránilo jejímu vysoušení.

5. Úprava životního a – pokud možno – i pracovního prostředí s následnou eliminací alergenů – Ne vždy je v naší moci vyhnout se všem alergenům ve svém okolí, měli bychom se však pokusit vyloučit alespoň ty nejsilnější ze svého bezprostředního okolí. I malé změny mohou mít významné pozitivní účinky.

6. Nošení bavlněného prádla – Bavlněné textilie jsou prodyšné a savé, kůži nedráždí, ale chrání. Pokud chcete mít jistotu, že při pěstování a zpracování bavlny nebyly použity pesticidy, škodlivé chemikálie, barviva nebo jiné agresivní látky, na které může vaše pokožka reagovat podrážděním, volte tzv. biotextil.

7. Eliminace stresu – Stres ovlivňuje hladiny hormonů v našem těle a negativně se podepisuje na našem celkovém zdravotním stavu, včetně pleti. Může působit jako spouštěč kožních problémů, zvyšovat produkci mazu, nebo naopak napomáhat vysušování pokožky. Účinnou zbraní proti stresu jsou mimo jiné relaxační a meditační techniky nebo procházky v přírodě. Najděte si čas na svůj oblíbený způsob relaxace.

8. Vyhýbání se možným alergenům a nepodceňování správné léčby – Kromě vyloučení všech možných alergenů ze svého bezprostředního okolí je nutné dbát doporučení ošetřujícího odborníka a dodržovat stanovené zásady až do zlepšení stavu a preventivně i nadále v co největší možné míře.

Dodržováním těchto základních pravidel můžeme alespoň částečně ovlivnit dobrou kondici kůže.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Jak správně hydratovat pleť
HYDRATACE A VÝŽIVA

Jak správně hydratovat pleť

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Co způsobuje, že je naše pleť citlivá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách