Zpět na články

10 potravin, které prospívají vaší citlivé pleti

Jak chránit citlivou pleť pomocí stravy

1. Dostatek tekutin – nejde sice o klasickou potravinu, ale voda je pro organismus velmi důležitá, a to nejen jako nositelka tzv. „hydratace“ (zavodnění neboli dodání dostatku tekutin), ale i jako transportní médium pro vitaminy a minerální látky. Odvádí také z těla zplodiny metabolismu – je pro organismus zcela nenahraditelná. Pro citlivou pleť se doporučuje nejlépe čistá, nízko mineralizovaná neperlivá voda.

2.Okurka – nikoliv nakládaná, ale klasická salátová. Okurka má vysoký podíl vody – přibližně 95 %, má zklidňující účinky a podporuje vylučování zplodin metabolismu. Díky obsahu draslíku zmenšuje případné otoky a díky obsahu vitaminů skupiny B působí i proti únavě.

3.Rajčata – obsahují velmi významný antioxidant lykopen. Antioxidanty, mezi které patří nejen vitaminy a minerální látky, ale i rostlinná barviva, chrání pleť před volnými radikály. Ty vznikají například jako důsledek metabolismu v organismu, ale také se nacházejí všude ve vnějším prostředí a mají nepříznivý vliv na naši kůži. Antioxidanty v našem těle bojují proti volným radikálům, ale protože je využíváme a spotřebováváme, je nutné je doplňovat stravou. Červené barvivo lykopen patří mezi velmi významné antioxidanty. Navíc rajčata obsahují i vitamin C, který podporuje tvorbu kolagenu – bílkoviny, která napomáhá pevnosti a pružnosti kůže, což znamená, že ji napíná a brání jejímu ochabování. Lidský organismus lykopen nejlépe využije z tepelně upravených rajčat s přidaným olivovým nebo řepkovým olejem.

4.Omega3 mastné kyseliny – najdeme je vlněném, řepkovém a konopném oleji nebo v olejích z vlašských a lískových ořechů. Mají protizánětlivý účinek a podporují tvorbu kolagenu. Pomáhají tak udržovat pružnost kůže a chrání ji před vysušováním. Mají i tlumicí a zklidňující účinek při alergických reakcích, předpokládá se také zklidňující účinek na pokožku. Zajímavé je i to, že snižují bolestivost kloubů. Omega3 mastné kyseliny najdeme i v tucích mořských ryb nebo v mořských plodech. S těmi ale opatrně: někteří lidé jsou na mořské plody citliví.

5.Šťáva z mrkve – díky obsahu betakarotenu, což je provitamin pro tvorbu vitaminu A, má příznivý vliv nejen na naše vidění, ale díky antioxidačním ochranným schopnostem pozitivně působí i na kvalitu a pevnost kůže. Obsahuje i vitaminy skupiny B, takže nejenže podporuje metabolismus, ale také působí proti únavě. Popisuje se i vliv na vláčnost kůže, při vyšším příjmu však může dodávat pleti mírně oranžovou barvu. Účinné látky se lépe uvolňují, když do šťávy přidáte pár kapek kvalitního rostlinného oleje.

6.Olivy – jejich zázračné účinky na zdraví jako celek i na kůži znali již antické národy. Olivy obsahují nejen velmi kvalitní olivový olej, který má antioxidační i zvláčňující účinky a působí zvenku i zevnitř, ale také vitaminy rozpustné v tucích A, D, E a K, které organismus vyživují a také působí antioxidačně. Zásadní je i přínos tzv. flavonoidů – látek, které mají zpevňující vliv na kůži a pomáhají udržovat její pružnost tím, že působí na kolagenní vlákna. Flavonoidy působí i jako antioxidanty – spolu s vitaminem D a A chrání kůži zejména před poškozením UV zářením.

7.Hlíva ústřičná – houba, která má reputaci jako zdraví velmi prospěšná. Nejenže obsahuje velké množství vody, ale také vitamin C, který je důležitý při tvorbě kolagenních vláken. Hlíva obsahuje i vitaminy skupiny B a draslík, který působí proti otokům. Obsahuje mimo jiné zinek, který působí podpůrně pro imunitní systém, a také beta glukany, které ozdravují střevní mikroflóru v tlustém střevě. Že se stav našeho trávicího traktu projevuje i na kůži, není snad nutné zdůrazňovat. O hlívě tak můžeme mluvit jako o detoxikační houbě s vlivem nejen na pleť, ale na celý organismus.

8.Meruňky a broskve – ovoce s obsahem betakarotenu a také s vyšším obsahem draslíku. Meruňkový olej má velmi pozitivní ochranné, regenerační a hydratační účinky na citlivou pleť díky obsahu vitaminů A, C, E a esenciálních omega6 mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny obnovují ochranný film na citlivé pokožce. A jako bonbónek – návod na osvěžení unavené pleti: naneste rozmačkanou broskvovou dužinu přímo na pokožku.

9.Avokádo – ovoce, které pročišťuje organismus. Obsahuje alfa i betakaroten, zeaxantin, lutein a další antioxidanty, ale také vitamin C a E. Olej ze semen avokáda má vysoký obsah antioxidantů, navíc obsahuje vyšší podíl omega3 mastných kyselin, takže pleť vyživuje a chrání.

10.Vodní meloun – jeho vysoký obsah vody napomáhá hydrataci celého těla i pokožky. Obsahuje také draslík, který příznivě působí proti otokům. Pro své pozitivní účinky na pleť se vodní meloun používá při výrobě kosmetiky již odedávna.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Suchá a citlivá pleť – jak o ni nejlíp pečovat?

Suchá a citlivá pleť – jak o ni nejlíp pečovat?

3 kroky v péči o citlivou mastnou pleť

3 kroky v péči o citlivou mastnou pleť

Chraňte svou pleť před mrazem!

Chraňte svou pleť před mrazem!

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách