Zpět na články

Jarní změny nálad a jejich vliv na citlivou pleť

Jaro se projevuje všeobjímající zelení, stromy v rozpuku, barevnými květinami, hřejivými paprsky, ale také deštěm, větrem a bouřkou. Proměnlivost, kterou jarní období přináší, nás někdy nepěkně překvapí. S rozmary počasí pomůže deštník. Co ale dělat, když jsou naše nálady mnohem bouřlivější nežli počasí?

Nestálost v náladách ovlivňuje náš život. Pokud se nám dlouhodobě daří udržovat si pozitivní náladu, máme skvělý předpoklad, že se mysli, tělu i jeho obalu – pokožce – povede dobře. Jestliže nás ale většinou pohlcuje nálada špatná, dostáváme se do začarovaného kruhu plného negativních emocí a reakcí na ně.

Důsledky stresu

Časté a dlouhodobé prožívání silných emocí a těžkých pocitů je stresující. Dopady stresu jsou tak náročné, že tělo musí vynaložit mnoho práce, aby je zvládalo. Chemické reakce způsobené stresem se projevují i na naší pleti. Zhoršuje se schopnost hojení a přirozené obnovy, zvyšuje se náchylnost k infekcím a vyrážkám. Stávající problémy, jako například akné, se zhoršují. Urychluje se proces stárnutí pleti. Pod vlivem negativních nálad často sklouzneme k tomu, že se staráme o sebe a svoji citlivou pleť méně, nebo dokonce vůbec. Životospráva také „dostává zabrat“. V takových chvílích nám nepomůže žádný zázrak, ale každodenní rutinní péče o sebe a své tělo.

Zlobíte se na sebe?

Při koučinku se ukazuje, že se lidé na sebe za špatné nálady často zlobí. Stydí se, že jejich pocity jsou nedobré, smutné, atd. Jenže tak, jako je dobré a veselé, je i nedobré a smutné. Obě polarity jsou přirozeností života, není možné se zápornému zcela vyhnout. Někteří z nás si tento fakt nechtějí připustit. Snaží se před nevhodnými pocity uniknout k chování, které jim poskytne alespoň krátkodobou „pomoc“. Únikové chování může mít podobu například přejídání, nadměrného pití alkoholu, užívání návykových látek, přemíry času stráveného v práci, při nakupování, na sociálních sítích atd. Uvědomění si únikového chování může vést ke změně návyků a minimalizuje hrozbu vypěstování závislosti.

Jak se stát tvůrcem své nálady?

Pro každého, kdo se vlivem špatných nálad nechce již dále cítit jako neovladatelná loďka hnaná bouří, je zde výborná zpráva. Ať už náladu způsobuje cokoliv, je v našich silách naučit se pracovat s pocity tak, abychom ji dokázali pozitivně ovlivňovat. Staňme se tedy aktivním tvůrcem nálady namísto pasivní oběti. Energie, kterou do této práce vložíme, se nám mnohonásobně vrátí v podobě přínosných zážitků a zkušeností, jež můžeme následně využít i v dalších oblastech našeho života. Zde je 5 možností, jak podpořit dobrou náladu:

  • Dýchejte!

Když nás silné emoce zcela přemůžou a my nejsme schopni správně uvažovat, zaměřme se na svůj dech. Dýchání vedoucí k relaxaci a uvolnění potřebuje být hluboké, pomalé a klidné, do spodní části hrudníku a břicha, s výdechem, který je o něco delší než nádech. Představujme si například balónek, který se nádechem nafukuje a výdechem vyfukuje. Naučení se správnému dýchání podporuje například cvičení jógy nebo qigongu.

  • Odveďte pozornost!

Jste v situaci, kdy je před vámi nějaký úkol, ale přepadly vás pesimistické pocity? Odveďte od nich pozornost, a to alespoň do té doby, než požadované splníte. Nemilé pocity se většinou neztratí, a tak si stanovte, kdy se jim budete věnovat. Mezi činnosti vhodné k odvádění pozornosti mohou patřit: relaxační metody – například autogenní trénink nebo autohypnóza, procházka nebo jiný druh pohybu, poslech hudby, hra na hudební nástroj, koupel, návštěva oblíbeného místa, domácí práce, práce na zahradě, malování, hra s domácím mazlíčkem atd.

  • Veďte dialog!

Jedním z efektivních způsobů práce s negativními pocity je schopnost připustit si je, rozeznat je a vést s nimi dialog. Rozhovor to může být někdy pěkně peprný, něco jako hádka dvou lidí. Na jedné straně stojí negativní pocity, proti nim racionální fakta, důkazy a příčiny. Ty argumentují, zjišťují a ověřují, jestli je na místě, aby záporné pocity ovlivňovaly negativně naše žití. Tím, kdo řídí tuto komunikaci, jsme my sami. My vedeme vnitřní dialog střídavě z obou pozic. Díky systematické a pravidelné práci s touto metodou se nám může podařit dosáhnout, že se negativní emoce v budoucnu nedostaví, a pokud ano, tak méně často a s nižší intenzitou.

  • Usmívejte a smějte se!

Úsměv má čarovnou moc. I „hraný“ úsměv může totiž zlepšit náladu, přestože tomu vnitřní rozpoložení neodpovídá. Pokud se naučíme úsměv na tváři vyvolávat, dostaví se pozitivními účinky. Smích pomáhá uvolňovat emoce, posiluje imunitu, snižuje účinky stresu. Když se smějeme, obličejové svaly se prokrvují, působí blahodárně na pleť, zpomaluje se tvorba vrásek. Abychom hýčkali tyto pomocníky, můžeme například vyhledávat zábavné situace, bavit se s veselými lidmi, koupit si knihu vtipů, sledovat komedie a také se umět zasmát sami sobě. Několikrát za den věnujte svému obličeji široký úsměv. Ten naladí pozitivně nejen nás, ale i naše okolí.

  • Najděte si životního kouče!

Pravidelná spolupráce s empatickým životním koučem, který vám naslouchá, motivuje a chválí vás, nehodnotí a neodsuzuje, může být právě pro vás potřebnou podporou a pomocí v práci s pocity a náladami.

 

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Víte, proč je vaše pleť suchá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Víte, proč je vaše pleť suchá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách