Zpět na články

Ubraňte se zimní melancholii!

10 tipů pro pozitivnější prožívání těchto měsíců

Cítíte se rozčarováni přicházejícím obdobím? Nejste sami. Čas plískanic by většina z nás nejraději přeskočila. Bylo tomu ale vždycky tak? Zapátrejte v paměti, jak jste se jako děti těšili třeba na první sníh. Roční období se obvykle kreslí v kruhu. Kruh představuje celistvost a každá jeho část má svůj význam. Proč se nám tedy podzim a zima tak protiví?
V zimních měsících postrádáme přítomnost té nejdůležitější hvězdy. Slunce a jeho svitu. Nedostatek světla ovlivňuje nejen naši psychiku, ale i fyzickou stránku. Určité procento populace trpí v souvislosti s kolísáním hladiny světla nerovnováhou v produkci hormonu melatoninu. Odborné vyšetření u nich může potvrdit sezonní afektivní poruchu (angl. SAD).

Zimní melancholie

Projevy, které se světelnou nouzí souvisí, mohou být následující: nedostatek energie, apatie, únava, problémy s koncentrací, pocity beznaděje a řada dalších negativních myšlenek, přejídání, ztráta zájmu o fyzické kontakty, zvýšená konzumace alkoholu a drog, větší náchylnost k infekcím a jiným nemocem. I pleť podává svědectví v podobě nezdravé barvy, kruhů pod očima, špatné regenerace a prokrvení. V chladu méně pijeme a kůže reaguje vysycháním.
Tyto projevy nejsou důvodem k panice. To, že se s nimi setkáváte, ještě neznamená, že jste obětí sezonní afektivní poruchy. Pokud se ale symptomy každoročně opakují a dlouhodobě znemožňují každodenní fungování, je namístě péči odborníka vyhledat.

„Všechny životní prožitky, které sbíráte, mají svůj význam. Každá zkušenost podporuje osobní rozvoj. Záleží pouze na vás, jak s nimi naložíte.“

Jak se tedy s chladnými částmi roku vyrovnat? Nechte se inspirovat přírodou. Všímejte si jejích procesů. Zklidnění, ztišení, regenerace. A především vy sami buďte aktivní v hledání nápadů, jak si zimní období užít a podporovat se v optimismu, namísto trudnomyslnosti.
Následujících 10 návrhů vás v tomto procesu může podpořit:

1. Světelné objetí
Plánujte své dny tak, aby byly prozářené světlem. Snažte se co nejvíce pobývat venku na denním světle okolo poledních hodin a kdykoliv během jasných dní. Vymalování bytu světlými barvami umocní pocit světla. Moderní pomůckou při terapii světlem může být tzv. světelná krabice (angl. Light Box). Zkuste si přístroj nejprve zapůjčit, nevyhovuje každému.

2. Živá životospráva
Neodsouvejte fyzickou aktivitu v zimním období stranou. Právě ona je spolehlivou zárukou udržení rovnováhy v náladách. Také optimalizuje látkovou výměnu a zabraňuje shromažďování škodlivin v těle. Dejte tělu šťávu kvantem zeleniny a ovoce. Přemýšlejte o potravinách, které jíte. Ptejte se sami sebe: „Co mému tělu přinese, když sním to či ono? Jak se po tom bude cítit?“ Tím, že budete pít dostatek vody, zabráníte vysušování kůže. Dopřejte si dostatek spánku k regeneraci.

3. Stop stresu
Více informací, jak pracovat se stresem, najdete v článku V bouřlivých vodách našich nálad.

4. Jednoduché štěstí
Při hledání receptu na šťastný život se domníváme, že když dáme dohromady to či tamto a vše budeme vlastnit, dostaví se spokojenost. Vyhýbejte se materiální hrabivosti a hledejte pramen štěstí v jednoduchých věcech. Vnímejte tok radosti při poslechu hudby, procházce v parku, pozorování hrajících si dětí atd.

5. Posvátné místo
Nečekejte, až budete jednou bydlet ve velkém bytě s pracovnou. Udělejte si svůj koutek hned, třeba v rohu pokoje. Prostor, kde se dá číst, psát, přemýšlet, meditovat. I ve svém blízkém okolí vyhledejte dostupné místo, které na vás působí blahodárně. Park, les nebo chrám, které můžete navštívit, kdykoliv se budete potřebovat srovnat.

6. Smysluplné koníčky
Básnický kroužek, keramická dílna, taneční kurzy. Vyberte si cokoliv, co vás baví a kde budete mít pravidelnou příležitost pobývat v určité komunitě. Zapojit se můžete i do pomáhajících činností. Když zvolíte dobrovolnickou dráhu, získáte kontakt s dalšími dobrovolníky, kteří se později mohou stát vašimi přáteli, ale i podporu a možnost dalšího vzdělávání od dané neziskové organizace. To hlavní, co vám nezištná velkorysost při pomáhání znevýhodněným přinese, je smysluplnější život.

7. Deník
Pravidelně zaznamenávejte zásadní denní události, postřehy, myšlenky a zážitky. Nepište jen o negativním, dejte na papír příběh o drobných radostech a změnách. Nalepte upomínkové předměty, vstupenku do kina, obrázek nebo článek. Deník píšete pro sebe, ale kdo ví, jestli se zrovna vy nepřiřadíte k těm, jejichž dílo bude jednou vydáno.

8. Pozitivní trpělivost
Všechny životní prožitky, které sbíráte, ač v danou chvíli nemusí být příjemné, mají svůj význam. Každá zkušenost podporuje osobní rozvoj. Záleží pouze na vás, jak s nimi naložíte. Čím více vstupují hněv, nenávist a zloba do vašich myšlenek, tím hůře se cítíte. Posilujte mysl, kultivujte myšlenky, aktivně pracujte na pozitivním myšlení a hlavně buďte sami se sebou trpěliví.

9. 30denní výzva
Nevyčkávejte na období novoročních předsevzetí. Mějte náskok! Popřemýšlejte o tom, co jste vždy chtěli, ale nedařilo se vám to. Například každý den chodit pěšky, fotit přírodu, malovat, jít na rande, nejíst sladkosti, snížit množství kávy, nevysedávat u FB, nesledovat TV zprávy atd. Po dobu 30 dní plňte svůj plán. Nastartujete tak proces změny už nyní, úspěch posílí vaše sebevědomí. Z 30denní výzvy se tak může stát pobídnutí celoroční, dokonce i celoživotní. Nezapomínejte, že drobné obměny a malé cíle, odpracované krok za krokem, jsou dlouhodobě udržitelnější než ty gigantické.

10. Podpůrná síť
Obklopte se lidmi, již vás vyslechnou a pomohou vám s aktuálními problémy. I členové rodiny by často rádi podali pomocnou ruku, potřebují ale vědět, co prožíváte. Snažte se být co nejvíce otevření a hovořte o tom, co byste potřebovali. Také sdílení vašeho osobního příběhu v tzv. podpůrných skupinách může být léčivé. Psychickou, sociální a spirituální výpomoc může během života potřebovat každý, buďte tedy i vy připraveni ji nabídnout.
Na cestě k hlubšímu poznání a pochopení sebe sama může být přínosnou oporou životní koučink. Tento poradenský směr není určen pouze korporátním manažerům, je vhodný pro každého člověka, který v určitém životním období potřebuje podpořit v procesu změny.

 

 

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách