Zpět na články

Kyselina hyaluronová – královna hydratace

Kyselina hyaluronová – královna hydratace

Oblíbená kosmetická přísada pro krásnou a svěží pleť

Jedním z jazykolamů ve složení kosmetických přípravků je kyselina hyaluronová. Má ale tolik zajímavých účinků, že se vyplatí se s jejím názvem poprat. Tím spíš, že si ji každý z nás dokonce nosí v těle! Co přesně v organismu dělá a proč je dobré ji používat v péči o pleť? To vám prozradí náš článek.

Jak funguje v těle?

Kyselina hyaluronová je glykosaminoglykan, což je ještě větší jazykolam, ale v podstatě to znamená složitý sacharid. V těle máme průměrně 15 gramů této látky. Najdeme ji v pojivových a nervových tkáních, očích a kůži. S postupujícím věkem hladina kyseliny hyaluronové klesá. A co všechno má na starosti?

  • Váže na sebe vodu a vytváří z ní gelovou hmotu, která umožňuje kloubům a svalům bezproblémový pohyb. Dá se říct, že je mazadlem lidského těla.
  • Poskytuje výživu a hydrataci zubům, udržuje dásně pevné a zuby na svém místě.
  • Víc než polovina ze zmiňovaných 15 gramů je uložena v pokožce. Kyselina udržuje v kůži vlhkost, a vděčíme jí tak za mladistvý vzhled.
  • Gel uvnitř oční bulvy je tvořen z velké části právě touto kyselinou. Chrání oko před otřesy a dodává mu výživu.

Víte, že? Kyselina hyaluronová zlepšuje hojení ran. Zabraňuje ukládání kolagenu, a tak po zranění zůstává menší nebo žádná jizva.

  • Snižuje opotřebení kloubní chrupavky a slouží i jako tlumič nárazů. Pomáhá tak kloubům a vazům nést váhu.

Jak ji můžeme tělu dodat?

První komerční využití kyseliny hyaluronové se datuje do poloviny 20. století. Věřte nebo ne, byl to patent na nahrazení vaječných bílků při pečení. Dnes se používá zejména:

  • Ve zvlhčovacích kapkách a gelech pro suché oči. Ocení ji i nositelé kontaktních čoček.
  • V plastické chirurgii jako výplň vrásek nebo drobných nerovností.
  • Jako doplněk stravy. Působí na hladinu kolagenu a to se hodí v boji proti vráskám. Názory odborníků na účinnost se ale různí.
  • Experimentuje se s použitím kyseliny k hojení chronických ran a také k léčbě kloubních onemocnění. Její účinek se zatím nepodařilo prokázat.

Nejvíc vás ale bude zajímat její využití v pleťových krémech a sérech. Dokáže proniknout svrchními vrstvami pokožky a tak hloubkově vylepšovat její elasticitu a hlavně hydrataci. Váže na sebe totiž vodu v neuvěřitelném poměru: až 1 litr na 1 gram kyseliny. Výsledkem je plný, zdravý vzhled kůže. Kyselina hyaluronová nás také chrání před UVB paprsky, které způsobují nehezké pigmentové skvrny.

Jak vidíte, kyselina hyaluronová je malý chemický zázrak, který má široké uplatnění v kosmetice i medicíně. Schválně, v kolika přípravcích ve své kosmetické výbavě ji objevíte?

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách