Zpět na články

Když má dítě suchou pokožku (část I)

Nejčastější příčiny vysušení citlivé dětské pokožky

Při narození donošeného novorozence je dětská pokožka již plně vyvinutá a postupně se vyvíjí dále s růstem a vývojem jedince. Odhaduje se, že až 15 % vody v organismu se nachází v kůži. U dětí je tento podíl vyšší než u dospělých, protože dětský organismus obsahuje vyšší procento vody než dospělý (se zvyšujícím se věkem klesá množství vody v lidském těle) a také proto, že poměr povrchu těla ke hmotnosti je u dětí vyšší než u dospělých. Dětská kůže je asi 5krát tenčí a obsahuje až o 80 % víc vody než kůže dospělých, proto je vláčnější a měkčí. K rozvoji imunitních mechanismů dochází postupně a obranyschopnost kůže se věkem zvyšuje.

Ochranná bariéra

Nejvrchnější vrstva kůže se nazývá korium a tvoří takzvanou přirozenou ochrannou bariéru kůže. Je pokryta ochranným filmem, který se díky své lipidové struktuře chová jako emulze. Hydrolipidová vrstva chrání kůži před průnikem iritačních látek a mikroorganismů a zároveň omezuje proces odpařování vody. Pokud je tato fyziologická bariéra jakýmkoliv způsobem poškozená, zintenzivňuje se ztráta vody, což vede k dehydrataci pokožky. Tento proces se označuje jako IWL (Imperceptible Water Loss = nepatrná ztráta vody).

Kojenecká pokožka je mnohem citlivější na vnější vlivy než pokožka staršího dítěte a dospělého. Takovou pokožku může velice jednoduše podráždit prakticky jakýkoliv vnější faktor.“

Kde hledat příčiny

Suchost dětské pokožky může být způsobena sníženou produkcí kožního mazu, ke které dochází několik týdnů po narození dítěte. Pokožka ztrácí svou pružnost, je drsná, tenká a bez jasu, mohou se tvořit šupinky a vrásky. Příčina takové suché pokožky tkví ve zvýšené propustnosti ochranné vrstvy kůže v důsledku nedostatečného obsahu tuků. To má za následek nadměrné odpařování vody, která se nachází na povrchu pokožky. Pokožka tak neplní funkci bariéry a nechrání organismus před vnějšími vlivy. Její propustnost se zvyšuje a umožňuje molekulám z vnějšího prostředí pronikat do vnitra organismu. Následně se stává zranitelnější a reaktivnější.

Mezi hlavní příčiny způsobující suchost pokožky patří faktory životního prostředí (znečištění ovzduší, smog), klimatické podmínky (vítr, změny teploty, vlhkost, sluneční záření), okolní prostředí (klimatizace, ústřední topení), koupání v moři nebo chlorovaných bazénech. Příčinou dehydrované pokožky mohou být také psychické problémy a hormonální poruchy.

Faktory způsobující podráždění

Novorozenecká a kojenecká pokožka je mnohem citlivější na vnější vlivy než pokožka staršího dítěte a dospělého. Takovou pokožku může velice jednoduše podráždit prakticky jakýkoliv vnější faktor jako sluneční záření, moč a stolice v oblasti plen, sliny a zvratky v oblasti úst, oblečení, nové potraviny v jídelníčku, příliš časté, případně dlouhé koupání nebo nevhodně zvolená kosmetika. I nejnepatrnější narušení pokožky může snížit její ochrannou funkci: ztráta vody vedoucí k lokálnímu vysušení může zapříčinit podráždění a průnik infekčních a alergizujících faktorů může toto podráždění ještě zhoršit, případně způsobit zápal doprovázený svěděním. Mezi nejznámější alergeny z vnějšího prostředí patří alergeny přenášené vzduchem (peří, roztoče, pyl, srst domácích zvířat), kontaktní alergeny (kovy, parfémy), oblečení a potravinové alergeny.

Chronicky suchá pokožka má období zlepšení a zhoršení, a právě v období zhoršení je typické časté svědění míst náchylných k podráždění. Škrabání těchto míst vede ke vzniku lézí, které zvyšují propustnost kůže. Kůže tak propustí víc alergenů a výsledkem může být akutní zánětlivá reakce. Z vědeckých dat je zřejmé, že takto postižených může být až 10 % dětí, často v rozvinutých zemích. V péči o dětskou kůži je proto potřebné klást důraz především na obnovu ochranné vrstvy.

V dalším článku od MUDr. Matějky najdete nejdůležitější zásady péče o suchou pokožku dětí.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách