Zpět na články

Jak na zdravý a vydatný zimní jídelníček

Jak na zdravý a vydatný zimní jídelníček

Pozorujete na sobě v zimě změnu chutí? Normálně jste spíše na saláty, a v zimě toužíte po vydatných horkých jídlech? Je pro vás těžší odolat sladkému? Kávu pijete po litrech a odpoledne byste nejraději prospali? Nebojte, je to naprosto přirozené. Zima je náročná na psychiku, protože je méně světla a slunce mnohdy celé dny nevidíme. Pokud se pohybujete hodně venku, je zima náročnější i energeticky – kvůli unikání tepla.

To je důvod, proč vás těžká a sladká jídla přitahují mnohem více než v jiných ročních obdobích. Neznamená to ale, že byste se měli oddat svíčkové se šesti a zajíst ji štrúdlem. Poradíme vám, jak si v zimě jídelníček sestavit tak, abyste z něj načerpali potřebnou energii, a přitom byl zdravý a chutný. Co by v něm nemělo chybět?

Sedm superhrdinů

Ryby: ryb máme v jídelníčku pořád málo. Proč je potřebujeme? Získáváme z nich omega-3 mastné kyseliny, které mimo jiné bojují s depresí. A to se hodí nejen v zimě.

„Zelený i černý čaj obsahuje navíc aminokyselinu l-theanin, která zlepšuje náladu. Střídejte klasické čaje s ovocnými nebo rooibosy, abyste to nepřehnali s kofeinem.“

Komplexní sacharidy: například ovesné vločky a celozrnné obilniny. Zvyšují hladinu serotoninu, a tak pomáhají zlepšovat náladu. Také po nich tak rychle nevyhládnete jako po jejich necelozrnných protějšcích.

Avokádo: obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které pomáhají snižovat krevní tlak, a mnoho vitaminů a minerálů, například draslík, měď a magnezium. Příznivě působí i na pleť.

Ořechy: zejména mandle a vlašské ořechy dokážou snižovat hladinu dopaminu, což napomáhá zklidnění. Jsou také zásobárnou zdravých tuků.

Hořká čokoláda: zní to příliš dobře na to, aby to byla pravda? Ale ne, hořká čokoláda opravdu pozitivně působí na endorfiny v mozku a jsme díky ní vyrovnanější.

Mléčné výrobky: v zimě svítí mnohem méně slunce, ze kterého si tělo dokáže vyrobit vitamin D. Naštěstí ho dokážeme přijímat i z mléčných výrobků. Vitamin D je důležitý pro tvorbu serotoninu, který pomáhá proti zimním poklesům nálady.

Čaj: hrnek horkého čaje je skvělý na uklidnění téměř bez ohledu na druh. Zelený i černý čaj obsahuje navíc aminokyselinu l-theanin, která zlepšuje náladu. Střídejte klasické čaje s ovocnými nebo rooibosy, abyste to nepřehnali s kofeinem.

Nezapomínejte ani na ovoce a zeleninu. Vybírejte spíše sezonní druhy, v zimě je skvělá kořenová zelenina, dýně nebo zelí. Saláty nechte jako doplněk a připravujte spíše polévky, restujte a zapékejte. Nebojte se zkoušet nové druhy koření, zahřeje vás už jejich vůně.

Jak je zařadit do jídelníčku?

Začít můžete hned snídaní. Máte-li rádi sladký začátek dne, zkuste ovesnou kaši posypanou oříšky a hořkou čokoládou nebo skořicí. Kdo má radši pečivo, může posnídat celozrnný toast s avokádem. Milovníci dobrot na vidličku přidají do svých míchaných vajíček uzeného lososa.

K obědu je vhodná polévka s celozrnným pečivem nebo ryba či plátek masa s grilovanou zeleninou a divokou rýží. Pokud musíte obědvat v poklusu, můžete to vyřešit třeba sendvičem se žervé, sýrem a vajíčkem natvrdo. Jako dezert poslouží hrst mandlí a kousek hořké čokolády.

Na večeři je obvykle více času a klidu. Uvařte si například rizoto, zapečenou zeleninu se sýrem nebo těstoviny s lososem. Po večeři si vypijte šálek uklidňujícího čaje. Chcete-li vyrazit ven, co takhle vyzkoušet sushi?

Přišlo by k chuti něco mezi hlavními jídly? Přibalte do tašky ořechy, nakrájenou mrkev, jablečné křížaly, sýr nebo ovocný tvaroh.

Při troše plánování se i v zimě dá jíst zdravě a chutně a zároveň z jídla načerpat energii a pohodu. Jaké jsou stálice vašeho zimního jídelníčku?

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách