Zpět na články

Jarní terapie pro tělo i pro duši

S prvními jarními dny se nám slunce dostává pod kůži. A to doslova. Teplé, slunečné počasí ovlivňuje to, jak se cítíme, i to, jak vypadáme. Chcete se konečně probudit ze zimního spánku? Dopřejte si jarní terapii.

Právě teplé dny, které většinou přicházejí spolu s jarními měsíci, mají prokazatelný vliv jak na lidskou psychiku, tak na vzhled. Ve většině případů nám slunce vlévá optimismus do žil. Například u lidí trpících depresemi může být ale efekt zcela opačný. Fakt, že se nedokážou radovat jako jejich okolí, v některých případech depresivní stavy zhoršuje.

Symbióza

Při snaze prokázat pozitivní či negativní vliv počasí na náladu a vnímání se vědci potýkali s nemalými komplikacemi. Důvod byl prostý – ve vyspělých zemích tráví průměrný člověk až 93 , izolovaný od přirozeného koloběhu přírody. Zabývat se vlivem vnějších vlivů tedy vyžadovalo vyhnat lidi ze zajetí zářivek.

Lidstvo žilo v symbióze s přírodou od samého počátku a v dnešní době se toto pouto vinou našeho životního stylu narušuje. Vztahem mezi lidskou psychikou a přírodou se zabývá speciální disciplína, ekopsychologie. Přirozené světlo, teplo, zpěv ptáků a kvetoucí stromy, to vše je čistá esence života. Lidské tělo je hluboko uvnitř naladěné na stejnou vlnu, jen je potřeba dát mu šanci. A proč na nás jaro funguje?

Trocha chemie

Po dlouhé zimě se konečně prodlužují dny a naše tělo lačně vstřebává sluneční paprsky. UV záření stimuluje produkci vitamínu D, který posiluje kosti i svaly a ovlivňuje i náš imunitní systém. Při slunění se v mozku tvoří triptaminy, které mají přímou souvislost s dobrou náladou. A když už jsme u chemie, díky slunečnímu svitu se také zvyšuje množství kyslíku v krvi, který se tak dostává ke tkáním a s ním přichází vlna nově nabyté energie.

Pokud vystavíte své tělo každý den na chvíli sluníčku, přispějete také kvalitě spánku a větší duševní pohodě. Hormon melatonin, který začne organismus produkovat, je zodpovědný za hluboký a kvalitní noční odpočinek. Naopak hladiny kortizolu klesnou a s nimi ustoupí i stres.

Sluneční pleťová kúra

Máte pocit, že vaše pleť v teplých dnech vypadá najednou mnohem lépe? Není to jen pocit. Slunce funguje antibakteriálně a pomáhá zmírnit hnisavé projevy kůže. Proto má často pozitivní vliv na stav akné. Sluneční světlo také projasňuje a vypíná pleť díky lepšímu okysličení. Strie, jizvy a další nedokonalosti pleti jsou mnohem méně patrné. Lékaři také často doporučují slunění pacientům s lupénkou.

Při opalování je třeba myslet i na negativní vlivy slunečního záření, proto se mu nevystavujte příliš dlouho a důsledně se chraňte. Po zimě není vaše pleť zvyklá a riziko spálení je vysoké.

Ideální teploty

Vědecké experimenty prokázaly, že teplé, slunečné počasí pozitivně ovlivňuje lidskou psychiku. Jinak je to ale v případě skutečně vysokých teplot. Existuje spojitost mezi horkem a násilím, která je zakořeněná už v samotném jazyce – spojení jako „horká hlava“ nebo „vzplanutí hněvem“ jsou toho důkazem. Nyní pro to existují i výzkumem podložené důkazy. Jarní počasí je právě tak akorát, ani příliš horké, ani chladné.

Jak si tedy nejlépe naordinovat jarní terapii? Podle odborníků stačí málo – strávit každý den půl hodiny na denním světle. Nechte pracovní starosti zavřené v kanceláři a alespoň na 30 minut vypněte. Jen vy, slunce, vzduch a zpěv ptáků.

 

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Chraňte svou pleť před mrazem!

Chraňte svou pleť před mrazem!

Blahodárná síla spánku

Blahodárná síla spánku

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách