Zpět na články

Jak se těhotenství projeví na vaší citlivé pleti?

Citlivá pokožka v těhotenství z pohledu gynekoložky

Těhotenství je v životě ženy obdobím, kdy tělo prochází obrovskými a velmi rychlými změnami. To se týká všech součástí těla – nejen dělohy a vnitřních orgánů dutiny břišní, ale i kardiovaskulárního systému, plic, mozku a v neposlední řadě i kůže.

Změny v těle a na kůži

Již od prvních dnů a týdnů těhotná žena pozoruje napětí v prsou, pocit nafouknutí a celkového prosáknutí těla. Kromě růstu mléčné žlázy jsou tyto změny způsobeny zvětšením objemu tekutin v těle, a to jak v cévách, tak mimo ně – tedy v pojivové a vazivové tkáni. Přírůstek váhy je během těhotenství individuální, stejně jako období, ve kterém žena přibere nejvíc. Nicméně běžný je váhový přírůstek 5–15 kg za celé období gravidity. Ten se projeví na zvětšení plochy kůže, která naše tělo ohraničuje. Tak rychlé zvětšení se mnohdy neobejde bez následků v podobě prasklinek v kůži – pajizévek, tzv. strií. Strie se nejčastěji objeví na kůži břicha, prsů, hýždí a stehen. Nejprve se jeví jako tenké bělavé nitky, které po porodu ztmavnou a jen pomalu se vytrácejí, obvykle jsou však patrné po zbytek života. Těhotenství může rovněž nastartovat celulitidu, tedy vznik tzv. pomerančové kůže.

Prevence

Prevencí vzniku strií i celulitidy je péče o pokožku již od začátku těhotenství: důležité je její promašťování. Masáž pokožky zvyšuje tonus kůže a pomáhá odvádět zadrženou nadbytečnou tekutinu lymfatickým řečištěm zpět do cév. Vhodná je masáž samotnými oleji (např. slunečnicovým) nebo pleťovým mlékem s přídavkem mandlového oleje.

Díky hormonům je rovněž kůže celého těla méně snášenlivá – častěji se projevuje svědění a i dříve běžně používané krémy nebo parfémy mohou vyvolat nežádoucí podráždění. Patrné je začervenání podkoží, mohou se objevit drobné prasklé žilky v obličeji. Vhodnou volbou k ošetření jsou pak chladivé a zklidňující krémy s UV faktorem. Lze použít i krémy pro děti, které primárně neobsahují dráždivé složky. Rozhodně je vhodné vyhnout se parfémovaným přípravkům – jak mýdlům, tak krémům a tělovým mlékům.

Pigmentace

Gravidita je obdobím zvýšené tvorby pigmentu. I drobná poranění se během hojení tmavě zbarví a mohou být pak patrná mnoho let. Sluneční záření vyvolává spolu se zvýšenou činností jater a produkcí hormonů plošné pigmentové skvrny, velmi často na obličeji a krku. Proto je nezbytné víc než jindy používat na kůži vystavenou dennímu světlu krémy s UV faktorem. Mějme na paměti, že pravidelná péče o citlivou pokožku od začátku těhotenství udrží její mladistvý vzhled i mnoho let po porodech.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Vše, na co jste se kdy chtěli zeptat o citlivé pleti

Vše, na co jste se kdy chtěli zeptat o citlivé pleti

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách