Zpět na články

Jak chránit dětskou pokožku v chladném odbobí?

Jak chránit dětskou pokožku před chladem?

Pokožka je orgán, který je v přímém kontaktu s vnějším prostředím a aktivně reaguje na změny venkovních podmínek. Přes zimu se chová jinak než v jiných ročních období, jelikož se přizpůsobuje extrémním podmínkám vnějšího prostředí.

Dětská pokožka je jemnější a asi 5x tenčí než pokožka dospělého člověka. Buňky dětské pokožky nejsou uspořádány těsně u sebe, mezibuněčné prostory obsahují více vody. Potní a mazové žlázy jsou méně aktivní, produkují méně lipofilních substancí, což má za následek podstatně menší zastoupení hydrolipidického filmu na povrchu pokožky jako u dospělých. Ochlupení je zastoupeno podstatně v menším množství než u dospělé osoby. Funkce bariéry a ochrany je u dítěte značně omezená. Není dostatečně vyvinutá ani termoregulační funkce kůže. Nejméně je termoregulační funkce rozvinutá u novorozenců a kojenců, s přibývající vrstvou tukových buněk, vaskularizace kůže a hrubnutím buňkových vrstev pokožky se zlepšuje i její termoregulační schopnost a schopnost udržet stabilní teplotu vnitřního prostředí. Právě takovou pokožku může podráždit prakticky jakýkoliv vnější faktor – v případě zimního období zejména v extrémně nízké teplotě, snížená vlhkost ovzduší, vítr a mráz.

Vzhledem na svojí stavbu složení, dětská pokožka ještě nedokáže plnohodnotně vykonávat funkci bariéry mezi organizmem a vnějším prostředím. Tenčí vrstva hydrolipidického filmu na pokožce má za následek, že je kůže sušší, drsnější, podrážděná a suchý zimní vzduch tento stav ještě prohlubuje. Pokožka dítěte je o mnoho citlivější na změny vnějšího prostředí, je důležité ji v tomto období chránit a adekvátně se o ni starat.

Dětská pokožka se stále vyvíjí, mění se a je velmi citlivá – je třeba se o ni aktivně starat.

Pobyt ve vnějším prostředí

Pobyt na čerstvém vzduchu je důležitý i pro malá miminka, proto se mu nevyhýbáme ani v zimě. Se zdravě donošeným novorozencem můžeme jít na procházku po dvou týdnech od narození. Pokud je venku nízká teplota (pod bodem mrazu), anebo jiné extrémní počasí, začínáme jen s postupným otužováním na balkóně. Zpočátku postačí, když dáme dítě v kočárku ven na několik minut a postupně časový interval prodlužujeme. S většími dětmi chodíme ven každý den. Je vhodné nezakryté části tváře a rukou ošetřit krémem.

Oblečení

Jelikož u malých dětí ještě není dostatečně vyvinuta termoregulace, je důležité je oblékat podle aktuální venkovní teploty, vlhkosti a plánované aktivity. Oblékat dítě v zimě je určitě složitější než v teplejších měsících. Důležité je, aby se dítě nepodchladilo a neprochladlo, ale zároveň je třeba dbát na to, aby nebylo oblečené příliš a nepotilo se. Jakmile je dítě zpocené, svlékneme mu jednu vrstvu. Děti oblékáme do několika tenčích vrstev a u dětí v kočárku pro jistotu sebou nosíme i deku.

Velmi důležité je, z jakých materiálů je oblečení vyrobené a v čem oblečení pereme. Při praní je důležité omezit prací prášek a aviváž, která oblečení ve značné míře poškozuje a způsobuje jeho tvrdnutí a drsnost. To může sekundárně dráždit pokožku dítěte a narušit její integritu. Není vhodné používat oblečení ze syntetických materiálů a umělých vláken, jako například nylon, či polyester, které může způsobovat nepříjemné svrbění.

Domácí prostředí

Mnohé domácnosti mají přes zimní období tendenci přehřívat vnitřní prostory a tak se v některých případech může teplota místností vyšplhat až na 24 – 25 stupňů Celsia. Rozdíl teplot mezi vnějším prostředím a obytným prostorem je častokrát vyšší než 30 stupňů, což nepůsobí příznivě nejen na dospělé osoby, ale zejména na dětský organismus, který ještě nemá natolik vyvinutý termoregulační mechanizmus, a tak se neumí dostatečně přizpůsobit takovým extrémním a náhlým změnám. Taktéž je důležité, aby prostředí, ve kterém se dítě vyskytuje nejčastěji, mělo dostatečnou vlhkost a nezvyšovalo vysušování pokožky v zimním prostředí.

Hygiena

Důležité je přiměřené umývání a koupání (někdy stačí každý den umýt jen oblasti plínek a každý druhý den celé tělo). Voda zejména velmi mineralizovaná, narušuje oslabenou ochrannou bariéru kůže. Používáme přípravky, které neobsahují mýdlo (běžná mýdla vysušují a dráždí pokožku), nejlepší jsou ty, které dodávají pokožce chybějící lipidy. Vhodné jsou i oleje, případně olejové pěny do koupele. Voda by neměla být příliš teplá, protože teplo zvyšuje vysušování pokožky. Koupání by se mělo omezit na co nejkratší možný čas. Pravidelná hydratace stabilizuje a posilňuje ochrannou bariéru pokožky a přináší úlevu od nepříjemného svrbění – vhodná je zejména po koupeli. Vhodné jsou například přípravky obohacené o rehydratační aktivní složky, které očišťují pokožku bez toho, aby ji zbavili lipidové vrstvy a tak napomáhají obnově přirozené kožní bariéry. Určitě není vhodné používat prášky, zásypy anebo parfemované přípravky. Kosmetické přípravky pro suchou a citlivou pokožku by měly dostatečně hydratovat, obsahovat esenciální lipidy, jako jsou například omega-6 mastné kyseliny, případně vitamíny. Velmi důležité je lehké roztírání, aby se předešlo mechanickému podráždění.

Závěr

Všeobecně se péči o pokožku věnujeme zejména v letním období, kdy je třeba ji chránit před UV zářením. V zimě ji častokrát podceňujeme, protože je zakrytá – chráněná oblečením a odpadá tak i její estetická funkce. Dětská pokožka se stále vyvíjí, mění se a je velmi citlivá, je třeba se o ni aktivně starat a věnovat ji dostatečnou pozornost nejen v zimě, ale po celý rok.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách