Zpět na články

Jak pečovat o svou pokožku, když jste ve stresu

 

Sada doporučení pro citlivou pokožku

U každého se stres projevuje jiným způsobem – někdo v takových chvílích dostává bolesti hlavy či migrény, někoho začnou trápit žaludeční potíže a někdo trpí kožními projevy. Možná patříte mezi ty, u kterých se stres projevuje právě na kůži – kopřivkou nebo různými druhy vyrážek. Vyrážky jsou nepříjemné a způsobují svědění, což stresovou situaci ještě zhoršuje. Přečtěte si, jak těmto stavům předcházet a jak o sebe pečovat, když jste ve stresu.

Vliv psychiky

Naše psychika je s pokožkou úzce propojená. Pokud trpíte kožními problémy, jistě jste si všimli, že v určitých obdobích dochází pravidelně ke zhoršování. Stav kůže se totiž mění nejen vlivem ročních období, ale i dalšími faktory, mezi něž patří mimo jiné i stres a psychická zátěž. Když jsme ve stresu, projevy ekzému, svrabu, růžovky nebo akné se zhoršují. V takových chvílích potřebuje pokožka důkladnější a efektivnější péči.

Začarovaný kruh

Kožní projevy není radno podceňovat. Někdy jsou tak výrazné, že mají dopad i na naše sebevědomí. Tento problém se netýká jen dospělých, ale i dětí, u kterých se může stres také projevovat na kůži. Stává se, že jsou děti kvůli akné, vyrážkám nebo kožním onemocněním svými vrstevníky zesměšňovány nebo dokonce šikanovány. Posměch ostatních může vést až k depresím nebo úzkostem. Psychické problémy však jen zhoršují stav kůže, a tak se dostáváme do začarovaného kruhu.

Pokud trpíte kožními problémy, zkuste se zamyslet nad spojením kůže a své psychiky. Zhoršuje se stav vaší kůže, když jste ve stresu? Pokud ano, vyzkoušejte následující doporučení:

5 doporučení, jak zmírnit dopady stresu na vaši kůži

  • Nikdy nezanedbávejte péči o pokožku, i když jste unavení nebo ve stresu
  • Každý den si najděte volnou chvilku na aktivity, které máte rádi
  • Zkuste relaxační techniky jako například meditaci, dýchací cvičení, masáž nebo jógu
  • Dopřejte si dostatek spánku, během něhož si může pokožka odpočinout a regenerovat
  • Nezapomínejte na zdravý pohyb, který je důležitý pro odpočinek celého těla i kůže

V období, kdy jste vystaveni nadměrnému stresu, je vhodné používat pečující kosmetiku speciálně určenou pro citlivou pokožku. A to i v případě, pokud obyčejně používáte různé přípravky a nepociťujete, že by vaše kůže byla citlivá. Stav kůže se totiž může měnit. V některých obdobích si tak můžete všimnout, že je vaše pokožka citlivější než obvykle. Není vhodné ji dráždit produkty, které mohou vést ke zhoršení vyrážky.

Hydratace

Pokud jsou kožní problémy krátkodobé či pouze nárazové, s pomocí správné péče přejdou, když odezní stresové faktory. Doporučuje se používat hydratační přípravky na pokožku obličeje, rukou i těla. Pokud trpíte na nadměrné vysušování kůže, soustřeďte se zejména na více postižená místa a promašťujte kůži i několikrát denně. Kůže by neměla zůstávat vysušená, proto jí poskytněte tolik hydratace, kolik potřebuje.

Kosmetika pro citlivou pleť

Používejte kosmetické produkty s kvalitním složením, které by nemělo obsahovat parabeny, alkohol, barviva a další látky, které by mohly vyvolat podráždění nebo alergickou reakci. Vývoj kvalitních produktů probíhá pod lékařským dohledem a složení je mnohokrát testováno. Nezapomínejte, že psychika má na kůži značný vliv. Snažte se snížit stres a dopřejte své kůži řádnou péči. Když přejde stresové období, s pomocí kvalitní péče se i kožní problémy rázem zlepší nebo úplně vymizí.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Jak koupat miminko

Jak koupat miminko

7 pravidel pro lepší spánek

7 pravidel pro lepší spánek

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách