Zpět na články

Suchá a citlivá pleť – jak o ni nejlíp pečovat?

Správná péče o suchou a citlivou pleť

Důvodem suchosti kůže je nedostatek lipidů v pokožce, což má za následek nadměrné odpařování vody z pokožky. Snadno tak můžete mít pocit, jako by vás kůže táhla a byla o číslo menší. Suchost kůže nevzniká jen v důsledku klimatických změn – tento stav může způsobit dědičná dispozice, některé léky, ale i nevhodně zvolená kosmetika. Ať už je příčina jakákoliv, je zapotřebí pleť obličeje i těla pravidelně mazat. Díky tomu můžete pocit vysušení během pár minut eliminovat, nebo na nějaký čas zcela potlačit.

Suchá a citlivá pleť

Suchá pleť bývá velmi citlivá a náročná na ošetření. Často ji trápí začervenání, vytváření šupinek nebo pocity napětí. Potřebuje proto nepřetržitou hydrataci a kvalitní vyživující kosmetiku.

„Na opláchnutí obličeje se doporučuje termální voda spíše než voda z kohoutku, která je často tvrdá a může pleť ještě více vysušit či podráždit.“

Jestliže na suchou pleť nepoužíváte dostatečně cílené a kvalitní krémy, zaděláváte si na problémy, které se mohou objevit s odstupem několika let jako předčasné vrásky, prosvítající cévky na pokožce a jiné problémy

Zimní období

Nejvíce vysušená a také citlivá je pleť v zimních měsících. Nízké teploty pokožce nepřidají a výrazně ji zatěžují. V těchto měsících proto dbáme na hydrataci a ochranu pokožky ještě více než v létě. V případě chronické suchosti je také důležité v péči ještě přidat! Chybu neuděláte s vyživujícími krémy bez dráždivé chemické parfemace – v lékárně hledejte pečující řady určené pro suchou a extrémně suchou kůži nebo vsaďte na přírodní oleje!

Správné odličování

Pro suchou pleť je také velice důležité správné a důkladné odličování. Vhodné jsou micelární vody, odličovací mléka nebo oleje. Na opláchnutí se doporučuje termální voda spíše než voda z kohoutku, která je často tvrdá a může pleť ještě více vysušit či podráždit. Osobně doporučuji termální vody ve spreji. Po aplikaci pleť lehce osušte papírovým ubrouskem a poté natřete vyživujícím hydratačním krémem.

Ochrana před sluncem

Obzvláště v zimních měsících se nemusíte bránit make-upům, které pleť ochrání i vyživí. Vhodný make-up by měl mít SPF faktor 20–50. Svou citlivou a suchou pleť musíte chránit obzvláště na horách vyšším faktorem mezi 30–50.

Z výše uvedeného plyne, že suchá pleť potřebuje více hydratovat – mastnějšími krémy, které ale neucpávají póry. Vhodný krém a termální vodu ve spreji můžete použít i několikrát za den a pleť chraňte make-upem a pudrem, který nevysušuje.

 

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách