Zpět na články

Pleťová katastrofa? SOS tipy pro rychlý boj s akné

Boj s akné je běh na dlouhou trať. Běh, který vyžaduje trpělivost a čas. To ale nechcete slyšet, když se večer před důležitou schůzkou objeví na obličeji zanícený pupínek. A co teprve před prvním rande!

Pamatujte, nikdy se nesnažte pupínek manuálně odstranit. Pokud ovšem nechcete mít na obličeji nepříliš slušivý červený flek. Několik způsobů, jak urychlit hojení, zmírnit začervenání nebo pupínek zneviditelnit, ale opravdu existuje. Přinášíme vám 5 nejúčinnějších.

Olej z čajovníku

Tea Tree Oil neboli olej z čajovníku australského by neměl chybět v žádné lékárničce. Působí jako antiseptikum, můžete s ním ošetřovat drobná poranění nebo hmyzí kousnutí. Dokáže uvolnit ucpané póry a odstranit odumřelé buňky.

Pozor, nikdy nepoužívejte nezředěný olej! Smíchejte 1 díl olejíčku s 6–9 díly vody a aplikujte na postižené místo pomocí vatového tamponku. Nechte působit asi 30 minut, a pokud cítíte, že vás kúra příliš vysušila, hydratujte pokožku lehkým krémem. Použít můžete také lokální péči s obsahem oleje Tea Tree a pohodlně s ní ošetřovat pupínky během dne.

Gel z aloe vera

Dalším přírodním zázrakem je gel z aloe vera. Obsahuje neuvěřitelně široké spektrum vitamínů a minerálů, namátkou vitamín B2, B6, C, beta-karoten, vápník, draslík, hořčík, aminokyseliny a enzymy. Dokáže hojit nejen akné, ale i jiná poranění a dá se užívat i jako doplněk stravy.

Aloe vera můžete pěstovat i doma a gel získávat přímo z listů 😉 Stačí odlomit kousek listu a gel ukrývající se uvnitř aplikovat přímo na pupínek.

Necítíte se na zahradničení? Čistý gel můžete koupit i v lékárně.

Jablečný ocet

Jablečný ocet si zachovává všechny vitamíny a enzymy obsažené v čerstvých jablkách. Navíc má antibakteriální a antimykotické účinky. Je bohatý na kyselinu jablečnou a mléčnou. V kosmetice má široké využití, naředěným octem můžete opláchnout vlasy pro větší lesk nebo ho použít k lokálnímu ošetření akné.

Smíchejte jablečný ocet s vodou v poměru 1:3. Pomocí vatového tamponku aplikujte na pupínek a nechte 10 minut působit. Důkladně opláchněte. Tuto kúru můžete opakovat několikrát denně.

Led

Trápí vás otok a začervenání kolem pupínku? Pomůže kostka ledu, kterou budete chvilku přejíždět přes červené místo. Led zmírní otok a zredukuje zarudnutí zaníceného místa. Nepřehánějte ale dobu působení. Raději opakujte vícekrát během dne v menších dávkách, aby mráz pleť naopak nepodráždil.

Chcete spojit dvě účinné metody do jedné? Připravte si ledové kostky ze zeleného čaje, který má stahující účinky. Nebo do vody před zmrznutím přidejte trochu citronové šťávy.

Napařování

Voda dokáže pomoci i v jiném skupenství, a to v podobě páry. Naplňte misku horkou vodou, posaďte se nad ni a hlavu překryjte ručníkem tak, aby nikudy nevnikal vzduch. Vonné výpary otevřou póry a zbaví pleť nečistot. Dočistěte pokožku pleťovou vodou a hydratujte krémem.

Do vody můžete přidat éterický olej, například ylang-ylang, eukalyptus nebo již zmiňovaný Tea tree. Díky napaření budou tyto antimikrobiální látky působit přímo v pórech a vyčistí pleť opravdu do hloubky.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Jak vzniká akné a jak ho léčit?

Jak vzniká akné a jak ho léčit?

Problémy se začervenáním pleti
ZAČERVENALÁ PLEŤ

Problémy se začervenáním pleti

Co na duši, to na kůži

Co na duši, to na kůži

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách