Zpět na články

Jak zimní počasí ovlivňuje citlivou pleť

Chladné počasí ovlivňuje stav naší kůže v mnoha směrech. Během zimy má pleť tendenci stát se extrémně suchou, může se místy loupat i pálit. Zkrátka jí zimní měsíce dávají pěkně zabrat! Proto by lidé se suchou pokožkou a citlivou pletí měli v tomto ročním období zdvojnásobit veškerou péči.

Kosmetická péče má zkrátka v zimním období svá důležitá specifika. Časté změny teplot spojené s přechody z mrazu do tepla v podobě vytopených místností mohou pleť poškodit a představují pro ni značnou zátěž. Pokožka může kvůli těmto změnám působit napjatě, ztrácí komfort a často se loupe. Vlivem zvýšeného prokrvení pleti ve vyhřátých prostorech mohou navíc vznikat i drobné červené rozšířené žilky. Všechny tyto faktory zvyšují citlivost pokožky, narušují její strukturu a snižují přirozenou obranyschopnost. Pleť je také více náchylná k reakcím a celkově je křehčí s narušenou ochrannou vrstvou.

Pokožka si tak logicky v tomto teplotně náročném období přeje zvýšenou dávku odpovídající ochrany a dostatečnou výživu. Místo lehkých hydratačních krémů zvolte krémy výživnější, mastnější i více zesílená séra. Jen malé procento populace má navíc pleť, která se jeví zdravá po celý rok, a může tak celoročně používat stejné přípravky. Proto se ne nadarmo říká, ať svoji pokožku v zimě bedlivě pozorujete! Se změnami počasí se mění i její nároky. Nedostatečná výživa pleti se většinou projeví jemnými šupinkami, které se nejčastěji vyskytují okolo nosu a úst. V tom případě je na čase sáhnout po přípravcích na suchou a citlivou pleť. Ty nejen hydratují, ale také dodávají pleti výživné látky a obsahují ochranný faktor.

Začervenání

Pozornost věnujeme i červeným žilkám v obličeji. Červené žilky reagují na teplotní skoky, kdy se krevní cévky v pleti rychle rozšíří. K používání jsou proto nejvhodnější ty krémy, které začervenalou pleť ochrání a zlepší její izolační vlastnosti.

Vnější prostředí

Největší zátěži jsou v zimě vystavovány ruce, proto se nebojte mít hydratační přípravek vždy s sebou v kabelce a aplikujte jej klidně opakovaně i několikrát za den. Podpoříte tím vytvoření nové mazové vrstvy na dlaních, o kterou jsou ruce právě chladem okrádané.

Další částí těla, která působením zimy velmi strádá, jsou také naše rty. Rty jsou velmi citlivé, jejich kůže je křehká a tenká, protože není vybavena mazovými žlázkami. V zimním období rty zejména vlivem studeného proudění vzduchu rychle vysychají, praskají a odlupují se. Proto mějte po ruce výživné balzámy na rty a několikrát za den jimi rty potřete. Vždy před spaním ještě ošetřete okolí rtů výživným nočním krémem, vhodný je například i kokosový olej.

Závěr

Závěrem je třeba ještě jednou zdůraznit, že ke zmírnění negativních účinků počasí a měnících se ročních období je nezbytné svoji pleť i pokožku znát. Vyžaduje každodenní péči, která by se měla zmíněným proměnám období přizpůsobovat jak hutností výrobků, tak intenzitou jejich aplikace. Nezapomínejte také, že co se týče péče o suchou pokožku, nejedná se jen o pleť a ruce, ale také lokty nebo chodidla.

Udělejte si proto někdy při dlouhém zimním večeru čas a zrelaxujte se pomocí domácího zábalu například ve formě bambuckého másla nebo jiného mastného produktu. Zapálení vonné svíčky vám z tohoto rituálu udělá hotový domácí salon krásy a vás již nebude trápit mráz za okny!

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách