Zpět na články

Do bazénu s citlivou pletí

Několik tipů pro plavání s citlivou pokožkou

Letní počasí (zejména horké tropické dny) přímo svádí k tomu strávit co nejvíce času u bazénu. Jistě jste si ale všimli, že po plavání v bazénu je naše pokožka vysušená a chlor je z ní cítit ještě dlouho poté, co jsme bazén navštívili. Kromě chloru se v bazénech často vyskytuje i brom, který má na pokožku dráždivé účinky. Pro citlivou pokožku můžou být tyto chemikálie hodně zatěžující a mohou vyvolat různé alergické reakce, nebo zhoršit stav vyrážek a ekzémových onemocnění. Projevy jsou o to silnější, pokud chodíte plavat často.

Pokud rádi plavete v bazénu a nechcete si tuto aktivitu kvůli negativnímu vlivu na pokožku odepřít, inspirujte se našimi tipy pro zdravé plavání v chlorovaném bazénu. Změnu pocítíte ihned a vaše pokožka to jistě ocení.

Před plaváním:

  • Osprchujte se. Při plavání kůže absorbuje chlor podobným způsobem jako houba. Když se před vstupem do bazénu osprchujete, sníží se tím absorpce chloru do kůže
  • Pokud máte velmi citlivou kůži, před plaváním a osprchováním nejprve hydratujte pokožku krémem. Chvilku počkejte, až se hydratační látky vstřebají, a pak si dejte rychlou sprchu. Tip: Velmi vhodný je kokosový olej.

Po plavání:

  • Důkladně se osprchujte. Chlor se na kůži i vlasy „přisaje“ a nelze ho snadno odstranit pouhou čistou vodou. To je důvod, proč cítíme chlor z pokožky i den až dva po plavání. Aby chlor vaši kůži nadále nevysušoval, použijte pro jeho důkladné odstranění například sprchový gel nebo mléko.
  • Po osprchování použijte hydratační mléko s antioxidanty, aby nebyla pokožka vysušená. Vhodné jsou produkty s obsahem vitamínu C, který má schopnost chlor účinně neutralizovat.
  • Pijte dostatek tekutin, abyste podpořili hydrataci i zevnitř.

3 tipy na závěr:

  • Venkovní bazén: Pokud máte možnost vybrat si mezi vnitřním a venkovním bazénem, běžte do venkovního. Prostor vnitřního bazénu je plný chloru, který nemá kam odcházet a drží se nad vodou. Možná jste si také všimli, že v otevřeném prostoru se vám lépe dýchá.
  • Sůl: Jděte do bazénu, kde se přidává do vody sůl. Takové bazény obsahují zpravidla méně chloru.
  • Opalovací péče: U venkovního bazénu nezapomeňte na opalovací přípravky, obzvláště u dětí. Pro ochranu citlivé pokožky používejte vždy přípravky s nedráždivým složením.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Jak správně čistit pleť
ČIŠTĚNÍ PLETI

Jak správně čistit pleť

Suchá pleť – 5 nejčastějších mýtů
HYDRATACE A VÝŽIVA
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Suchá pleť – 5 nejčastějších mýtů

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách