Zpátky na články

Co je panthenol?

1.6.2020

Panthenol a jeho využití v kosmetice

Panthenol je jednou z důležitých účinných látek hojně využívaných v kosmetickém průmyslu. Jestli máte ve zvyku číst seznam ingrediencí na kosmetických přípravcích, určitě jste na něj už narazili mnohokrát, ať už to byl balzám na vlasy, hydratační krém, nebo voda po holení. Co přesně panthenol je a jaké má účinky?

Účinky panthenolu

Panthenol – čili provitamin B5 – je alkoholový analog kyseliny pantothenové (vitaminu B5). Lehce proniká do kůže sliznic, kde oxiduje na vitamin B5. Díky svým hydratačním, regeneračním a uklidňujícím účinkům má v kosmetickém a farmaceutickém průmyslu různorodé využití.

Kde všude ho najdete

Panthenol jako zvlhčující látka je součástí přípravků určených na denní péči o pokožku a vlasy. Najdete ho v krémech, pleťových vodách, šamponech, balzámech nebo lacích na vlasy, ve sprejích do nosu, dokonce i v očních kapkách nebo v čisticích roztocích na kontaktní čočky.

Regenerace kůže po opalování

Velmi populární jsou přípravky s obsahem panthenolu určené na ošetření pokožky po opalování, bývá také součástí přípravků určených na opalování. Lokální aplikace panthenolu pozitivně ovlivňuje bariérovou funkci kůže a chrání před poškozením, ke kterému dochází při opalování.

Léčba drobných poranění

V závislosti na koncentraci se panthenol používá k ošetření drobných poranění kůže. Jeho blahodárný účinek je daný tím, že zlepšuje hydrataci a tím potlačuje těžkosti, jako jsou svědění nebo pálení.

Panthenol se považuje v klasifikaci kosmetických přísad za bezpečnou látku a kontaktní alergické reakce na něj se vyskytují zřídka.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Podívejte se na náš Instagram

zobrazit Instagram

Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách