Zpět na články

Citlivá pokožka v období těhotenství

Vliv hormonálních změn na citlivou pokožku

Těhotenství není nemoc, ale radostné období v životě ženy, a řada těhotných žen opravdu září štěstím. Na základě fyziologických hormonálních změn můžou nastat ve stavu pokožky změny, které jsou pro tohle období typické.

Pozitivní i negativní projevy

U některých žen trpících na ekzémové onemocnění jejich projevy vymizí, u jiných se můžou naopak objevit. Zejména ve vyšším stádiu gravidity může dojít ke svědění kůže celého těla, jež je zapříčiněno tím, že plod tlačí na játra. Ženám, které trpí na předmenstruační akné zhoršující se před menses, se během gravidity zázračně ztratí. Pokožka je čistá, dobře hydratovaná. Nicméně jisté procento žen může naopak pociťovat vysušení kůže. Tím, že je hladina ženských pohlavních hormonů, zejména estrogenu, během gravidity vyšší, může dojít kromě pozitivních změn i k negativním – např. ke vzniku pigmentových skvrn v obličeji nebo ke tvorbě strií.

Změny v pigmentaci

Melanocyty – buňky, které produkují pigment melanin – můžou na základě hormonálních změn způsobovat tvorbu hnědavých flíčků na obličeji, kolem úst, očí, čela a na tvářích. Vlivem slunečního záření dochází k zvýraznění těchto nepříjemných projevů, proto je velice důležité používat v tomto období krém s UV filtrem. Další změny pigmentace kůže – například na prsních bradavkách nebo na břiše, kde se může objevit hnědavá čára vedoucí od pupku k ohanbí – po porodu vymizí.

Strie

Strie se ve větší nebo menší míře vyskytují v období těhotenství u velikého procenta žen. Typickými oblastmi výskytu jsou prsa, břicho, pánev nebo stehna. Jeví se jako fialovo-rudé pásy různé šířky, které časem zblednou. Na postižených místech zůstává kůže zúžená, je možné ji sřasit. Účinná prevence bohužel neexistuje. Prudký nárůst tělesné hmotnosti nemusí s tvorbou strií vždycky přímo souviset. Tenhle problém mívají i ženy, které v těhotenství přibraly na váze jen minimálně, obecně však platí, že ženy s velikým nárůstem hmotnosti trpí striemi mnohem častěji. Vhodnou prevencí je hydratace a jemná masáž problémových partií. Po skončení gravidity a laktace je vhodná další péče, i když výsledek není vždycky úplně uspokojivý.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

3 kroky v péči o citlivou mastnou pleť

3 kroky v péči o citlivou mastnou pleť

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách