Zpět na články

Suchá pleť – 5 nejčastějších mýtů

Mýty a fakta o péči o suchou pleť

Mýty a fakta o péči o suchou pleť

Kolem péče o suchou pokožku panuje mnoho pověr. Některé jsou nesmyslné na první pohled, jiné ale zní logicky a uvěřitelně. O to hůře se vyvracejí. Rozhodli jsme se posvítit si na ty nejrozšířenější mýty, abyste jejich pomýlenost nemuseli pocítit na vlastní kůži. Doslova.

1. Čím hutnější krém, tím lépe

Tento rozšířený mýtus pochází zřejmě přímo od dermatologů. Ti totiž dříve doporučovali co nejhutnější krémy, které „uzamykaly vlhkost“. Pacienti se tak poctivě mazali vazelínou nebo směsmi lanolinu, glycerinu a vazelíny. Pokud se budete natírat takovými krémy, vlhkost vaši pokožku opravdu neopustí, jenže se pryč nedostanou ani nečistoty a přebytečný maz. Jako bonus tak získáte akné, podráždění vlasových folikul a zamaštěné oblečení a ložní prádlo.

Jak je to správně?

Výživné složky by samozřejmě v krému na suchou pleť chybět neměly. Přídavek rostlinných výtažků či másel a olejů, například bambuckého nebo pupalkového, vaše pokožka ocení. Krém samotný by se ale měl dobře roztírat, snadno vstřebávat a nezanechávat mastný film.

„Za zimní vysušování pleti mohou zejména tyto faktory: vítr, který dráždí pokožku a způsobuje začervenání, nedostatečný pitný režim a také nedostatek pohybu.“

2. Krém musíte nanést ihned po koupeli

Možná jste to taky slyšeli: po sprše nebo koupeli musíte nanést krém na ještě vlhký obličej, abyste vodu na povrchu využili k hydrataci. Co kdybychom vám řekli… že nemusíte? Na hydrataci pokožky totiž nemá žádný vliv, jestli se namažete hned po sprše, nebo si vzpomenete o hodinu později. O jeden kosmetický stres méně, rádo se stalo.

Jak je to správně?

Při svých koupelnových rituálech si dejte pozor na jinou věc: teplotu vody a délku koupele. Oblíbené dlouhé koupele v horké vodě jsou sice příjemné, právě ony ale pleť velmi vysušují. Raději se sprchujte, nebo zkraťte pobyt ve vaně a snižte teplotu.

3. Za vysušování pokožky v zimě může hlavně topení

Zní to mimořádně logicky, že? Vytápění snižuje vlhkost vzduchu, v zimě se topí hodně, za vysušenou pokožku v zimě tedy jistě může právě vytápění. Je to zčásti pravda a zvlhčovačem v místnosti určitě nic nezkazíte, nicméně vytápění je pouze jeden z faktorů, které vaši pleť v zimě mění v červenou suchou katastrofu.

Jak je to správně?

Za zimní vysušování pleti mohou zejména tyto faktory: vítr, který dráždí pokožku a způsobuje začervenání. Dále je to nedostatečný pitný režim, neboť v zimě máme tendenci pít méně vody, a pak také nedostatek pohybu, což zhoršuje cirkulaci již tak malého množství vody v těle. Snažte se tedy dostatečně pít. Častěji se protahujte a rozhýbávejte. Před větrem se neschováte, tak alespoň pomozte pleti pravidelnou hydratací.

4. Na balzámu na rty se dá vypěstovat závislost

Cítíte se provinile, když saháte do kabelky pro balzám na rty, nebo ho pro jistotu nepoužíváte vůbec? Zajisté díky mýtu, že balzám rty okrade o jejich vlhkost a vy ho budete muset používat čím dál častěji. Je to nesmysl, na balzámu na rty žádná fyzická závislost nevzniká.

Jak je to správně?

Rty o hydrataci okrádají jiní viníci: vítr, střídání chladu a tepla, horké nápoje. Balzám používejte, jak často chcete. Na rty můžete použít právě ten hutný přípravek s vazelínou, který jsme vám zakázali hned v prvním bodě.

5. Peeling vysušuje pokožku

Necháváte si peeling jen na léto, protože věříte, že vysušuje? Můžeme vás uklidnit: pokud to s peelingem nepřeháníte, žádné vysušování se konat nebude. Peeling naopak zbaví pokožku odumřelých buněk a umožní tak efektivnější vstřebávání krémů a masek, kterými se následně rozmazlíte.

Jak je to správně?

Zařaďte peeling do svého kosmetického režimu jednou až dvakrát týdně. Na obličej volte jemnější variantu, tělo snese intenzivnější „obroušení“. Peeling si můžete vyrobit i doma například z cukru či kávy. Nebo si pořiďte peelingovou rukavici a použijte ji se svým oblíbeným sprchovým gelem.

Považovali jste některý z výše zmíněných mýtů za pravdivý? Jakou nejbláznivější nebo naopak nejuvěřitelnější pověru o suché pleti jste slyšeli vy? Podělte se o ně v komentářích.

Komentáře

Mohlo by vás zajímat

Jak správně čistit pleť
ČIŠTĚNÍ PLETI

Jak správně čistit pleť

Jak pečovat o suchou a citlivou pleť
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Jak pečovat o suchou a citlivou pleť

Víte, proč je vaše pleť suchá?
SUCHÁ A CITLIVÁ PLEŤ

Víte, proč je vaše pleť suchá?

Test pro Vaší pleť

Udělejte si krátky test a zjistíte, které
produkty jsou pro Vás nejvhodnější

spustit test

Mixa radí

Podívejte se na naši on-line poradnu a najděte odpověď na váš problém.
nechat si poradit
Podívejte se na náš Instagram
zobrazit Instagram
Kosmetiku značky Mixa zakoupíte ve vybraných prodejnách